Zašto je ministar kulture morao da ode: Zaposlili 200 svojih ljudi, bez konkursa čak 17 direktora

Po njenim rečima, o mnogim problemima i propustima se pisalo u medijima, razne stvari su prošle kroz Skupštinu, podaci se nalaze i na sajtovima. Gorica Mojović ističe da je osnovna delatnost ministarstva da sistemski uređuje stvari, a učinak na tom polju je nepostojeći:

"Kad je reč o otvorenim muzejima, treba napomenuti: Muzej Vuka i Dositeja rekonstruisan je tokom 2011-2012. U mandatu ove vlade nabavljena je rasveta i deo opreme. Nije završeno dvorište i pomoćni objekat. Muzej Srpske pravoslavne crkve obnavljan je prethodnih godina uz pomoć Ministarstva vera, kojem se priključilo Ministarstvo kulture. Istorijski muzej Srbije obnavljan je od 2011, i završavan deo po deo. U mandatu ove vlade dovršena je rekonstrukcija oko 600 kvadrata. Ostalo je za obnovu još 1.300", navodi Mojovićeva.

- Za proslavu Milanskog edikta 340.000.000 dinara
- Za prvu godinu doktorskih studija na Megatrendu pomoćniku ministra i šefu kabineta ministra kulture 3.000 evra
- Za manifestacije od velikog kulturnog značaja nisu odobrena sredstva, a posle javnih protesta u proseku milion dinara
- Bez javnih konkursa postavljeno direktora 17
- Po partijskoj, rođačkoj, familijarnoj liniji - što u ministarstvu, što u ustanovama kulture zaposleno 200
- Otvoreno muzeja 4

Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti su posebne, velike teme koje čekaju da budu otvorene, priča Mojović.

"Ne mislim da samo treba kritikovati. Zato kada za to bude bilo prostora i vremena, predložila bih i neka moguća rešenja za razna pitanja, naravno rešenja koja zahtevaju razgovore, možda dopune... A činjenica da je bilo propusta i problema u prethodnoj deceniji prvo ne znači da nije bilo i dobro urađenih stvari, naprotiv, bilo ih je više nego sada, i drugo, svakako ne znači da treba prestati s bavljenjem pitanjima kulture koja, hteli ne hteli, jeste suštinska stvar jednog društva", kaže Mojovićeva.

Napominje da ono što se ne može izmeriti ili iskazati ciframa, a što je najgori i najopasniji učinak ovog sastava Ministarstva kulture jeste obnavljanje starih podela na patriote i izdajnike, zagovaranje konzervativnog tradicionalizma, insistiranje na nacionalnim, mitologizovanim vrednostima, piše "Blic".

"Ministar je tu priču otvorio kao kandidat za ministarsko mesto, potom je delimično odstupio od iznetih stavova, ali to je podstaklo nosioce takvih ideja, koji su dodatno osnaženi i podržani postavljanjem na bitna mesta u kulturi", veli Gorica Mojović.

Ona smatra da nismo još u potpunosti svesni koliko nas takva atmosfera uvodi u nove-stare forme nacionalizma i šovinizma.

"Izgleda da devedesete danas imamo u punom kapacitetu, ali s vrlo konfuznim rasporedom snaga. Na jednoj strani imamo predsednika najveće vladajuće stranke u Srbiji i svakako u ovom trenutku najjaču političku ličnost Aleksandra Vučića, koji svojom retorikom i stavovima u nekom smislu predstavlja reinkarnaciju Vesne Pešić iz devedesetih godina, a na drugoj strani imamo njegove praktikante u kulturi koji su reinkarnacija Vučića iz devedesetih. I? Šta je sad preovlađujuća politika u Srbiji? To ne znamo, ali svojim očima vidimo šta je preovlađujuća kulturna politika. Ona nas opasno uvlači u retrogradno shvatanje kulture. Dakle, važnije od para, od bednog budžeta, od nedostatka zakona itd. jeste udaljavanje od civilizacijskih vrednosti i kulture kao nosioca napretka i uslova za demokratizaciju i humanizaciju srpskog društva".

Pogledajte još