"Pleme duhova": Albinose iz Tanzanije ubijaju jer njihovi delovi tela donose "sreću" (FOTO)

Zbog svog genetskog nedostatka, albino Tanzanijci su surovo ubijani i sakaćeni, jer njihovi sunarodnici veruju da njihovi delovi tela leče bolesti i donose sreću.

U "Kabanaga" ima ih oko 70, od odbačenih novorođenčadi, koje su roditelji ostavili do tinejdžera, koje možda roditelji nisu hteli da napuste, ali su bili primorani.

(old_image)

"Uprkos svemu što su prošli i svemu što će verovatno tek morati da prođu, jedino što ova deca žele je da se vrate u svoja sela i žive normalan život", rekla je Žaklin Martin, francuska novinarka koja je posetila ovaj centar.

Anđela je albino devojčica od 17 godina koju je majka posetila u centru prvi put nakon četiri godine. Kada se rodila njen otac je uzviknuo da je ona "dar od Boga". Međutim, ovde nije bila u pitanju roditeljska ljubav, već je njen otac smislio koliko će zaraditi pošto dete iskasapi.

Nekoliko godina, Anđelina majka je uspevala u tome da ga spreči, ali kada je Anđela napunila 13, otac je okupio i poveo naoružanu seosku bandu da je ubiju.

Nesretna devojčica je uspela da pobegne, ali su njeni deda i baba nastradali pokušavajući da je zaštite.

(old_image)

Neznanje vezano za ovaj poremećaj je veliko, toliko da ogroman broj veruje da je žena "legla" sa belim muškarcem kako bi namerno dobila belo dete.

"Neki od njih žele da budu doktori kako bi pomogli drugim albinosima, neki žele da budu učitelji da obrazuju narod, neki advokati, neki političari da se bore za prava albinosa. Ali jako je teško osvestiti Tanzaniju i sprečiti ljude da albinose posmatraju kao objekte", rekla je Žaklin.

U februaru, grupa sakupljača albino delova tela napala je i odsekla ruku sedmogodišnjem dečaku.

(old_image)

Dečaka, Mvigulu Magesu, iz zamke je napala banda dok se sa drugom vraćao kući iz škole. On je preživeo, ali većina drugih nije bila te sreće.

Nekoliko dana pre ovog napada, albino majku četvoro dece iskasapio je mačetom jedan muškarac, a mesec dana pre toga, dete je preminulo nakon napada u kom su mu odsečene obe ruke.

Vlada Tanzanije trenutno vrlo malo radi na sprovođenju kazni i zakona koji bi ih zaštitili. Jedino što mogu je da ih smeste u centar, kako bi bili pod nadzorom, ali to nije dugoročno rešenje.

(old_image)

Žaklin je tokom svog obilaska Tanzanije radila sa Asante Mariamu, borcem za ljudska prava koja radi na podizanju svesti o krizi ljudskih prava koje pogađaju najviše albinose u Istočnoj Africi.


I.G.

Pogledajte još