SAVET: Pobedite šopoholičarku u sebi

Ako vam se prečesto dešava da posežete za kreditnom karticom kako biste kupili cipele iz snova, iako uopšte ne znate kako ćete platiti račun - stanite!

Grejn O’Mejli, autorka knjige “Više od novca”, zna kako ćete se efikasno rešiti ove loše navike. Sledeći put kad budete gledajući u rukama must-have haljinu, postavite sebi tri pitanja:

Želite li je ili vam treba?

- Potrebna vam je ako već dugo planirate da je kupite. Drugim rečima to je promišljena kupovina i redovno ćete je nositi.

- Želite je ako imate već nekoliko sličnih haljina u ormaru. Okret i odmah prema izlazu iz prodavnice.

- Često to radite? "Zapitajte se zašto se zaista pokušavate oraspoložiti", kaže O'Mejli - "Jedan takav šoping samo će vas naterati da poželite sledeći i neće rešiti problem koji se krije u pozadini, bilo da je on vezan uz posao, prijatelje ili vezu."

Možete li je stvarno priuštiti?

- Da, ako joj je cena niža od maksimuma koji ste spremni da platite i ako trenutno imate toliko novca na računu.

- Ne, ako još uvek niste platili prošlomesečni račun za kreditnu karticu.

- Često to radite? "Ovakvo trošenje znači da ćete se osećati krivom kad pogledate stanje računa", kaže ona - "Napravite svoj mali 'fond za zabavu' tako da se u razumnoj meri možete odavati svojim zadovoljstvima."

(old_image)

Trebate li je kupiti baš sada?

- Da, ako ste potvrdno odgovorili na prethodna pitanja i ako je to prilika koja se događa jednom u životu, što je malo verovatno jer se prodavnice pune robom svake nedelje.

- Ne, ako istinski uzrujani dođete li iz šopinga praznih ruku. Ako se ovako osećate, vaše navike pri kupovini izmiču kontroli. Napustite prodavnicu, pozovite prijateljicu da prestanete da mislite na kupovinu i sagledajte stvari iz druge perspektive.

- Često to radite? Trebate naučiti da se čekanje isplati više nego trošenje bez razmišljanja. Počnite malim koracima. Stavite svaki dan u kasicu odvojite po 50 dinara. Za tri meseca u njoj će već biti lepa svota. Sledeći je korak da pokušate da svaki mesec stavite 10 odsto svoje plate na štedni račun. E sad – štedite.

Izvor: Index.hr, B92

Pogledajte još