Narodno pozorište: Premijera predstave „Bizarno“

0

Beogradska premijera predstave „Bizarno“, po tekstu Željka Hubača i u režiji Snežane Trišić, biće održana večeras, 12. oktobra, na Sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta.

Predstava je 1. oktobra sa velikim uspehom premijerno izvedena i u Šabačkom pozorištu, podsetio je v.d. Narodnog pozorišta, Dejan Savić, na konferenciji za novinare održanoj povodom premijere u Muzeju Narodnog pozorišta, istakavši da im je ovo čak treća premijera od početka sezone.

Drama „Bizarno“ predstavlja jedan lep kamenčić u mozaiku onoga što nas čeka ove godine. Posle „Dame s kamelijama“, sa lepim klasičnim tekstom, sada imamo jedan savremeni tekst. U predstavi igraju sjajni glumci, iz naše kuće, kao i gosti. Ubeđen sam da će i ova premijera biti nešto čime ćemo svakako moći da se podičimo i da budemo zadovoljni – rekao je Savić.

V.d. direktora Drame Spasoje Ž. Milovanović je ocenio da Hubačev tekst, koji je on poklonio Narodnom pozorištu bez ikakve finansijske nadoknade, predstavlja „krunu njegovog dosadašnjeg dramskog stvaralaštva“.

U svom komediografskom naboju, Hubač dramaturgiju krvi, sperme i suza, izvrće i pravi jednu začudnu, iskonstruisanu, situaciju koja je negde, možda, i moguća. Upravo zahvaljujući tome što je potpuno iskonstruisana, ona je neverovatno i duhovita. Ta duhovitost, taj kvalitet ovog teksta, kao i same predstave, šabačka publika veoma je dobro prepoznala na nedavnoj premijeri – rekao je Spasojević.

On je najavio da su u planu brojna gostovanja predstave „Bizarno“, ne samo u Srbiji, nego i u regionu.

Hubač se zahvalio svima koji su omogućili da dođe do realizacije ovog komada, a posebno glumcima koji su uspeli da naprave „pozorišnu predstavu od nečega što je samo bilo slovo na papiru i predložak za umetnički čin“. Kako je naglasio, ovo je smešno-tužni komad za pet glumaca i 15 lica.

Rediteljka Snežana Trišić je napomenula da se tokom procesa rada na ovoj predstavi „dogodio kolektivni, timski rad, što je danas, zaista, retkost kada je pozorište u pitanju“.

Prema njenim rečima, Hubačev tekst provocira neke ključne fenomene i probleme u našem društvu.

On ima tu vrlo zanimljivu strukturu u okviru koje se nalaze tri odvojene priče koje se događaju istovremeno u jednom beogradskom soliteru. Interesantno je kako Hubač vodi taj zaplet, a nama je bilo još interesantnije i intrigantnije kako da sve to napravimo na sceni. Taj soliter, zapravo, predstavlja metaforu našeg društva. Kada to kažem, mislim na metafore svih naših trauma i svih krimogenih radnji koje se događaju u našem društvu. Kroz tu strukturu i hijerarhiju tog kriminalizovanog i traumatizovanog društva, probali smo da otkrijemo neke izvitoperene sisteme vrednosti koje vladaju kako u pojedinačnim, tako i u kolektivnim odnosima – istakla je Snežana Trišić.

Ovo je predstava o krajnostima očajanja koja, onako, tužno, smešno i bizarno, otkriva razne tekstonske poremećaje u ovom društvu u kome su statusni simboli džip čiroki i plavuša – ocenila je ona.

Glumci Igor Đorđević, Nikola Vujović, Miloš Đorđević, Sonja Milojević i Suzana Lukić su istakli da su veoma uživali tokom rada na predstavi i dodali da od beogradske publike očekuju istu reakciju kakva je bila i na premijeri u Šapcu.

Prva repriza predstave je 15. oktobra.

J.R.N.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.