Država stala u zaštitu: Vlada Srbije neće dozvoliti da malu Reu otac odvede u Hrvatsku

Prema saznanjima "Blica", Vlada na ovaj način želi da spreči da dete bude predato ocu nasilniku.

Građani Ljiga juče su održali protest ispred Centra za socijalni rad u ovom mestu, gde je mala Rea, po odluci srpskih sudova, trebalo da bude predata ocu Robertu i poslata sa njim nazad u Zagreb. Oni su napravili živi zid oko zgrade u kojoj se Centar nalazi, kako bi Robetra Matijevića onemogućili da uđe u objekat, gde je bilo zakazano preuzimanje deteta od majke Nataše.

Tokom jučerašnjeg dana ni Nataša Matijević se nije pojavila u Centru, od kada se njoj i njenoj ćerci gubi svaki trag.

Bez obzira na rešenje Opštinskog građanskog suda u Zagrebu, po kome mala Rea do okončanja brakorazvodne parnice terba da živi sa majkom, Viši sud u Valjevu odlučio je u korist Roberta Matijevića, koji Natašu tereti za otmicu deteta, i nalaže da dete treba vratiti ocu koji živi u Hrvatskoj.

Iako je Nataša Matijević zbog fizičkog i psihološkog maltretiranja od strane supruga jedno vreme kao žrtva nasilja sa detetom boravila u Sigurnoj kući u Hrvatskoj, za domaće sudove to nije bilo važno, jer su se u presudi rukovodili Haškom konvencijom o građanskim aspektima međunarodne otmice deteta, po kojoj je regulisano pod kojim uslovima je potrebno obezbediti povratak maloletnog deteta u državu (Hrvatsku) iz koje je izvedeno bez saglasnosti jednog od roditelja (Roberta Matijevića).

Odluke domaćih sudova izazvale su osudu javnosti i pokrenule veliki broj ljudi da joj na neki način pomognu. Zato su žitelji Ljiga, odakle je Nataša, i organizovali proteste kako bi sprečili izvršenje presude.

Izvor: Blic

Pogledajte još