Paprene cene: Za pripremnu nastavu i do 68.000 dinara

Pojedini fakulteti Univerziteta u Beogradu već su počeli pripremnu nastavku za buduće brucoše. Reč je, uglavnom, o časovima iz matematike i fizike, koji se polažu za upis na neki od tehničkih fakulteta. Nadoknada za pripremnu nastavu kreće se od 15.000 do 68.000 dinara, u zavisnosti od broja predmeta i načina plaćanja.

Najpovoljniju pripremnu nastavu organizovao je Mašinski fakultet, gde za 65 časova iz matematike treba platiti 15.000 dinara, a u cenu su uključene i konsulatacije. Ove časove mogu pohađati maturanti koji žele da upišu neki od tehničkih fakulteta, a svi polaznici dobijaju i testove iz matematike za kvalifikacioni ispit za upis na Mašinski fakultet. Nastava se održava vikendom.

Kandidati koji žele da upišu Elektrotehnički fakultet ili neku drugu visokoškolsku ustanovu iz ove grupacije, već su krenuli na pripremne časove iz matematike i fizike. Fond časova je 60 po predmetu, a predavanja su subotom. U grupama je najviše 20 polaznika, a nastavu drže profesori i asistenti ETF. U toku kursa polaznici dobijaju domaće zadatke. Cena kursa po predmetu je 30.000 dinara, ako se plaća odjednom, dok je za čekove iznos 34.000 dinara po predmetu.

Posle više godina Arhitektonski fakultet neće organizovati pripremnu nastavu, zbog novog koncepta prijemnog ispita. Buduće arhitekte će polagati dva testa - pitanja iz različitih oblasti kulture relevantnih za studije arhitekture, kao i razumevanje i logičko odlučivanje.

Na Fakultetu organizacionih nauka u toku je prijavljivanje kandidata za pripremnu nastavu. Programom je predviđeno 40 časova iz matematike za upis na Elektrotehnički, Saobraćajni, Mašinski, Građevinski, Tehnološko-metalurški, Rudarski i Matematički fakultet. Cena je 25.000 dinara.

Izvor: Novosti

Pogledajte još