Udruženja za zaštitu životinja: Na ulicama gradova Srbije nema milion napuštenih pasa

0

Nekoliko udruženja za zaštitu životinja iz više gradova Srbije zajednički je danas demantovalo navode da milion napuštenih pasa luta ulicama srpskih gradova.

Predstavnici udruženja navode da u Srbiji „nema milion napuštenih pasa, a naročito nema milion pasa koji lutaju ulicama gradova i predstavljaju opasnost po javno zdravlje“

Za teritoriju Srbije inače i ne postoje zvanične brojke o broju pasa lutalica. Jedini podaci koji postoje su oni koje imaju udruženja za zaštitu i pomoć napuštenim životinjama, pojedinačno svako u svom gradu, a ti nezvanični podaci govore da je u pitanju brojka od oko najviše 100.000 do 120.000 pasa za teritoriju cele Srbije (174 jedinica lokalne samouprave).

Najveći broj napuštenih pasa je, navodi se dalje u saopštenju, zabeleženo u Beogradu. Većina pasa koji se nalaze na ulicama su sterilisani, tako da do povećanja njihovog broja ne dolazi usled reprodukcije već zbog konstantnog izbacivanja od strane neodgovornih vlasnika odraslih životinja, a naročito štenaca.

Trenutna situacija može da se uporedi sa sledećim primerom: Imamo mrave u kuhinji.

Saopštenje su potpisali beogradska udruženja „ALFA“, beogradsko, zrenjaninsko zaječarsko udruženje „BETA“ , Udruženje građana „KANIS“ iz Sremske Mitrovice, Organizacija za prava i zaštitu životinja „ORPAK“ iz Kruševca, Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad – „SPANS“, Društvo za zaštitu životinja „SPASKE“, Kraljevo i Društvo Prijatelja Životinja „LJUBIMCI“, Pančevo.

Izvor: Novi magazin
Foto: Beta – AP – Vadim Ghirda

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.