Umesto belog Božića - prolećne temperature

Zima je posustala već na prvim koracima. Miholjsko leto kao da se vratilo pa su minulog vikenda ulice i trgovi širom zemlje "preplavili" šetači, dok se u baštama kafića tražilo mesto više. Meteorolozi sa sigurnošću potvrđuju da će do kraja meseca u Srbiji biti toplije nego što je obično u januaru.

- Naredne dve sedmice biće bez bitnijih promena - najavljuju u "Meteosu". - Temperatura će biti iznad proseka i sve vreme iznad 10 stepeni. Sneg će tek provejavati ponegde na planinama, međutim, većih padavina neće biti, dok će kiša padati već sledećeg vikenda. Ali, biće veoma toplo za ovaj period, a sve prognoze govore da će i ceo januar biti sa temperaturom iznad uobičajene.

Meteorolozi ukazuju i da je prošlogodišnji decembar bio jedan od najtoplijih dosad, sa vrlo malo padavina i visokim temperaturama.

- Otopljenje je veliko - kažu u "Meteosu". - O tome svedoči i debljina snežnog pokrivača na Kopaoniku, koji trenutno jedva da iznosi tridesetak centimetara.

Ipak, dugoročniju prognozu i da li će se u februaru konačno zabeleti, meteorolozi ne saopštavaju. Stručnjaci za klimu, temperaturu i prognozu ni pored očiglednih vremenskih promena zasad sa sigurnošću ne potvrđuju ni da li je klima "zavrtela" globus i promenila svoj kurs i na paralelama i na meridijanima. Međutim, ono što je očigledno, ali i što prognostičari sami potvrđuju, jeste i to da su u proteklih deceniju i po u Evropi oboreni svi rekordi kada je u pitanju najtopliji dan, mesec, godina...

Za razliku od naše zemlje, na severu Evrope besni nevreme. Ogromni talasi, nošeni jakim vetrom, pogodili su obale jugozapadne Engleske, Velsa i Severne Irske. Ciklon sa severozapada nije poštedeo ni deo francuske obale.

Za to vreme na drugom kraju planete temperature su se ekstremno spustile ispod nule, pa se stanovnici svernoameričkog kontinenta bore sa mrazom i snegom, ali i debelim minusom od čak 30 Celzijusa ispod nule.

Kopaonik

Na Kopaoniku ovih dana skija oko 5.000 ljudi na snežnom pokrivaču, debljine od 35 centimetra, saopštilo je Javno preduzeće "Skijališta Srbije", dok je ukupan broj posetilaca veći od 10.000. Temperature u plusu, uz sunčane intervale, tope i srca onih koji uživaju u zimskoj idili.

Foto: Beta/ Emil Vas
Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još