RHMZ OBJAVIO PROGNOZU: Kakvo nas vreme očekuje u martu?

I dok se februar kao zimski mesec završava sa temperaturama koje su u pojedinim gradovima Srbije išle i do 20 stepeni, mnogi se pribojavaju, naročito poljoprivrednici, kakvo nas vreme čeka u martu. Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) temperature iznad posečnih vrednosti se nastavljaju.

- U celoj Srbiji se očekuje mart sa srednjom temperaturom vazduha iznad granica prosečnih vrednostii sa odstupanjem oko +2 stepena. Srednje temperature vazduha ići će u intervalu od 7 do 10 stepeni, u planinskim predelima od -1 do 2 - navodi RHMZ u izgledima vremena za mart.

Meteorolozi prognoziraju da će srednja maksimalna temperatura vazduha za mart biti u intervalu od 12 do 15 stepeni, a u planinskim predelima od 2 do 9, dok će se srednja minimalna temperatura vazduha kretati od 2 do 5 stepeni Celzijusovih, na planinama od -1 do – 5 stepena.

Sudeći po proznozama RHMZ mart će biti i vlažan. Očekivana količina padavina biće, kako trvde prognostičari, u granicama višegodišnjeg proseka u većem delu Srbije.

- U nižim predelima očekivana količina padavina biće od 35 do 65 litara po metru kubnom (mm), a na planinama do 90 . Količina padavina iznad proseka je moguća na severu i sevroistoku Srbije. Broj očekivanih dana sa padavinama tokom marta je od 10 (Banatski Karlovci) do 13 (Kruševac), a u brdsko-planinskim krajevima do 17 (Kopaonik) - navode iz RHMZ.

Mogući mrazevi

Prema najavama i prognozama meteorologa u martu su mogući i slabi ili umereni jutarnji mrazevi, kao i ledeni dani.

- Očekuje se da će mraznih dana u nižim predelima biti od 5 (u Beograd) do 15 (Požega), dok se u brdsko-planinskim krajevima očekuje od 17 (Zlatibor) do 25 (Kopaonik). Prognozira se jedan ledeni dan u nižim predelima, a na planinama do 10 ledenih dana (Kopaoniku) - stoji na sajtu RHMZ.

Izvor: Danas.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još