Novi zakon: Ko vrbuje vehabije – ide u zatvor

0

Predloženim izmenama Krivičnog zakonika predvidjeno je da će organizatori koji adolescente regrutuju u vehabije za ratište biti osudjeni na pet, a mladići koji podju u ratni pohod – na tri godine zatvore, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić.

Napravili smo predlog izmene Krivičnog zakona i o njemu ćemo veoma brzo pričati sa koalicionim partnerima“, rekao je Ljajić i dodao da se nada da će poslanici Skupštine Srbije „osetiti hitnost i usvojiti četiri člana koji će biti promenjeni“.

On je podsetio da sadašnji zakon ne predvidja bilo kakvu kaznu za one koji idu u ratne pohode, niti za one koji ih organizuju, pa se ne mogu kazniti ni za remećenje javnog reda i mira, a kamoli za ozbiljne stvari, jer ljudi koji na taj način shvataju veru, mogu predstavljati ozbiljan bezbednosni problem u Srbiji.

Ljajić je rekao da je ovo, u stvari, posao islamskih zajednica, kojih imamo dve, a nijedna se ne bavi svojim poslom, odnosno „bave se svim drugim osim verom“.

„Mirza Ganić (19) je treći dečak iz Pazara koji gine (u Siriji), a njihove (islamske zajednice) reakcije nigde nema. Pošto one neće, država mora da zaustavi dalje krvoproliće“
, naglasio je Ljajić.

Izvor: 24sata

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.