Anonimusi hakovali sajt MIT-a!

0

Sajt The Massachusetts Institute of Technology (MIT), hakovan je na godišnjicu samoubistva mladog hakera i digitalnog aktiviste Erona Švarca.

Foto: AP

Anonimusi su ponovo pokrenuli svoju operaciju „Last resort“ kako bi hakovali sajt MIT-a i preuzeli server projekta „Cogeneration„.


Sajt je bio srušen jedan sat, a naslovna stana sajta nazvana je „Dan kada smo uzvratili udarac.“

U „izjavi“ Anaonimusa stoji „Zapamtite dan kada smo uzvratili udarac, zapamtite“ uz heš tag #OPLASTRESORT

Eron Švarc i operacija „Last resort“

Suosnivač Reddit-a,Creative Commons-a i Demand Progress-a, Eron Švarc izvršio je samoubistvo 11. januara 2011. godine u Njujorku, nakon maltertiranja od strane američkog tužilaštva i MIT policije. MIT je prvenstveno tvrdio da je imao neutralnu ulogu u gonjenu Erona Švarca, ali su kasnije informacije pokazale da je učešće MIT-a bilo sve samo ne neutralno.
Operacija „Last resort“ predstavlja odmazdu zbog samoubistva mladog hakera, za koje mnogi veruju da je rezultat preagresivnog gonjenja Švarca od strane američkog pravosuđa, i kako njegova porodica tvrdi, malteretiranja korišćenjem zastarelog zakona o kompjuterskim zločinima.

Anonimusi su uputili sve posetioce sajta MIT na sajt „The Day We Fight Back,“ koji najavljuje protest protiv prismotre, a koji će biti održan 11 februara 2014. godine .

„The Day We Fight Back“ je protest u čast preminulog Erona Švarca i način da se privuče pažnja na ulogu aktiviste u zaustavljanju SOPA zakona.

Učesnici protesta su, između ostalog i: Demand Progress, The Electronic Frontier Foundation, Fight for the Future, Reddit, Mozilla.

Ovo nije prvi put da su Anonimusi u okviru operacije „Last resort“ i u ime Erona Švarca hakovali sajt MIT-a.

Naime, prvi put se to desilo malo nakon samoubistva mladog hakera, a drugi napad na sajt, u januaru 2013. godine, bio je i više nego ozbiljan.

Eron Švarc / Foto: Wikipedia

Prošle godine operacija „Last resort“ lansirana je obaranjem sajta federalne Komisije za kazne ( U.S. Sentencing Commission).

Prošlog vikenda Bob Švarc, Eronov otac, objavio je tekst u kom nedvosmisleno tvrdi da je MIT odgovoran za smrt mladog hakera.


J.R.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.