Rusija: Imamo dokaz da su haos u Kijevu izazvali ekstremisti

"Veoma smo zabrinuti zbog toga što se dešava u Ukrajini, a naročito zbog načina na koji Zapad komentariše tu situaciju i pokušava da utiče na nju", navodi se u saopštenju Ministarstva objavljenom na Fejsbuku.

"Zapadni mediji najradije ne bi da raspravljaju o činjenici da su proteste organizovali ekstremisti. Evropske strukture možda ne znaju kako ekstremisti, koji se predstavljaju kao civili, funkcionišu", zaključuje rusko ministarstvo.

U međuvremenu, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, pozvao je generalnog sekretara Saveta Evrope Torbjorna Jaglanda da zauzme nepristrasan stav prema situaciji u Ukrajini, prenela je "Rusija danas", posle telefonskog razgovora dvojice zvaničnika.

"Situacija u Ukrajini bila je glavna tema dvojice zvaničnika. Sergej Lavrov je izrazio zabrinutost zbog nemira u Ukrajini, koje su izazvale krajnje desničarske, profašističke organizacije, ugrozivši mirovni sporazum potpisan 21. februara, kao i mir, stabilnost i bezbednost društva i naroda", navelo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi i da su se obojica zvaničnika složila da odluke koje je donela ukrajinska Vrhovna rada (parlament), treba da budu usklađene sa obavezama Ukrajine kao članice Saveta Evrope i potpisnice Evropske konvencije za ljudska prava.

Rusija nema obavezu da isplati Ukrajini novu tranšu kredita

Rusija nema pravnu obavezu da isplati narednu tranšu kredita Ukrajini, koji je prošle godine dogovoren sa opozvanim ukrajinskim predsednikom Viktorom Janukovičem, upozorio je danas zamenik ruskog ministra finansija, Sergej Storčak.

"Nemamo pravnu obavezu da isplatimo preostala sredstva. Ono o čemu mi govorimo jeste nova runda pregovora i novi ugovori. U kojoj formi će ti ugovori biti, to će vreme pokazati", izjavio je Storčak za rusku televizijsku stanicu "Rusija 24", a prenosi Frans pres.

Prva tranša od tri milijarde dolara je realizovana, ali je Rusija zatim zamrzla isplatu naredne tranše od dve milijarde dolara zbog krize u Ukrajini.

Prema sporazumu koji su 17. novembra prošle godine potpisali ruski predsednik Vladimir Putin i Viktor Janukovič, Rusija je obećala Kijevu do kraja ove godine kredit u vrednosti od 15 milijardi dolara.

Izvor: Blic
Foto: AP - Marko Drobnjaković

Pogledajte još