I Gardijan piše o premeštanju Tesline urne

List piše: "Pod pritiskom Srpske pravoslavne crkve, vladini zvaničnici objavili su prošle nedelje da planiraju premeštanje Teslinih ostataka iz muzeja u Crkvu svetog Save – najveću pravoslavnu crkvu na svetu, gde će biti sahranjen pored nacionalnih heroja, između ostalih princa Lazara iz 14. veka koji je predvodio hrišćansku vojsku protiv Otomanskog carstva. (Autor teksta misli na Hram svetog Save, gde se doduše ne nalaze ostaci 'princa Lazara', budući da su oni smešteni u manastiru Ravanica; prim. prev.)

Naučnici u Srbiji kritikovali su potez koji bi trebalo da se realizuje ovog jula, tvrdeći da Tesla nije bio religiozan i da ga treba isticati kao čoveka nauke, a ne religije.

Teslin muzej takođe je pozvao vlasti da ostavi ostatke na miru, ističući da je to želja njegovih potomaka, koji su tražili prevoz urne u tada jugoslovensku prestonicu pedesetih godina.

"Čvrsto verujemo da je mnogo bolje da urna ostane u muzeju",
rekao je direktor muzeja Vladimir Jelenković. "Ovo je pravo mesto za čuvanje njegovih ostataka, imajući u vidu kako je Tesla bio širokih shvatanja. Uostalom, želja njegovih naslednika je da urna ostane u muzeju. Obavezni smo da poštujemo njihove želje".

Kampanja na Facebooku 'Ostavite Teslu na miru', počela je gotovo odmah po obaveštavanju javnosti o ovom potezu i prikupila je više od 30.000 članova koji veruju da Teslini ostaci treba da ostanu u muzeju.

Lideri crkve, s druge strane, kažu da muzej nije adekvatno mesto za večni počinak Tesle.

Patrijarh Irinej Srpske pravoslavne crkve rekao je medijima: 'Prirodno je da takvo ime srpske istorije u miru počiva na najsvetijem mestu u istoriji Srbije".

Izvor: b92

Pogledajte još