"Dubioza kolektiv" o pisanju hrvatskih medija: Ne uklapamo se u vaš "fašistički svjetonazor"

"Ponukani vašim tekstom došli smo na ideju da osnujemo još dva benda "Dubioza kolektiv", koji će biti popunjeni članovima iz adekvatnih etničkih skupina na odgovarajućim teritorijama. Možda bi se onda bolje uklopili u vaš fašistički svjetonazor u kojem je etnički predznak važniji od sadržaja", naveo je bend u saopštenju.

"Dubioza kolektiv može biti sve samo ne 'dominantno bošnjački', 'dominantno hrvatski', ili 'dominantno srpski' bend, ali nam se čini da stavovi iznešeni u vašem tekstu dominantno šupački".

Momci iz benda su kazali da se niko od njih ne izjašnjava kao Bošnjak, a da u njihovom bendu postoji momak i iz Srbije koji svira saksofon.

Oni su dodali da takvi kao on i njegovi istomišljenici, neprekidno pokušavaju da umanje socijalni i nad-etnički karakter nezadovoljstva građana, i da umesto toga pokušavaju da u prvi plan stave nepostojuće međunacionalne sukobe.

Tekst hrvatskog autora, možete da pročitate OVDE

Odložili sve koncerte u Bosni

Bend "Dubioza kolektiv" ujedno je, zbog trenutne situacije u Bosni i Hercegovini, odlučio da otkažu sve dogovorene komercijalne koncerte u toj zemlji u ovoj godini, uključujući onaj zakazan za 1. jun u SC Kantarevac u Mostaru.

"Ove godine najbitnije stvari za naše društvo dogoditi će se na ulici. Stoga smo odlučili da sviramo besplatno na ulici za raju i da se na taj način solidariziramo i podržimo sve građane koji se bore za bolji sistem", objašnjavaju članovi benda.

Odluka "Dubioza kolektiva" odnosi se samo na protestima zahvaćenu BiH, i ne odnosni se na zemlje u kojima protesta nema. U Srbiji "Dubioza kolektiv" će u skladu sa ranijom najavom održati veliki beogradski koncert 5. aprila u Kombank areni.

Izvor: Blic

Pogledajte još