Završen sastanak u Briselu: Pitanje pravosuđa skoro rešeno

Foto: Beta

Vicepremijer Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je u nastavku dijaloga s Pristinom, u teškim uslovima, za Srbiju i srspki narod postignut najbolji mogući rezultat kad je reč o pitanjima pravosuđa na Kosovu i Metohiji.

Predsednik suda u Mitrovici biće Srbin, a i značajan broj sudija i tužilaca biće naši sunarodnici, izjavio je Vučić za RTS.

"Nema tu mnogo tog lepog niti nečega čime bismo se hvalili, niti čime bi se druga strana hvalila. U tim zadatim okvirima napravili smo najbolji rezultat za građane Srbije", rekao je Vucić i pojasnio da će svakako predsednik suda u Mitrovici biti Srbin sa severa KiM, da ćemo u Severnoj Mitroviciimati odnos sudija 60-40, a takođe i dvotrećinsku većinu među zaposlenima.

Izborili smo se za ono što su za nas bile ključne i najvažnije stvari, a imaćemo i zastupljenost i u drugim delovima KiM koji ne pripadaju samo severu KiM, dodao je Vučić.

Vučić očekuje da Vlada Srbije bude formirana do 27. aprila, a odmah nakon toga on u Beogradu očekuje visoku predstavnicu EU Ketrin Eston.

"Imamo jednak broj tužilaca, što je za nas od velikog značaja. U teškim okvirima u kojim svakako nismo mogli da postignemo velike rezultet koji bi bilo koga odeuševili, napravili smo najbiolji mogući rezultat", ponovio je Vucić.

On očekuje da nakon izbora Vlade Srbije, najkasnije 27. aprila, u Briselu bude napravljen konačni dogovor o pravosuđu, sto je, kako je naveo, za nas značajno za relaksaciju svih drugih pitanja u odnosima sa EU.

Takođe, kako je rekao, razgovaralo se i o tome da se ne može ukidati srpsko državljanstvo Srbima na KIM niti da to može biti razlog za izbacivanje sa biračkih lista, jer tada niko od Srba ne bi učestvao na tim izborima.

Govorili smo i o rezervisanim mestima, ali tu dogovor nije postignut, rekao je Vucić i najavio da ocekuje Estonovu u Beoghradu odmah nakon formiranja srpske vlade.

Današnja runda dijaloga počela je nešto posle 15 sati bilateralnim sastancima Eštonove najpre sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, a potom i sa delegacijom Beograda u kojoj su premijer i vicepremijer Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, kao i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, ministar za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin i generalni sekretar Vlade Veljko Odalović.

Posle bilateralnih razgovora održan je i zajednički sastanak delegacija sa Eštonovom.

Dačić: Suštinski napredak o pravosuđu,sledi potpisivanje

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je u današnjem dijalogu u Briselu o pitanju pravosuđa najveći deo pitanja dogovoren i praktično pripremljen za konačni dogovor na sledećem sastanku, koji će biti posle formiranja nove srpske vlade.

Dačić je naglasio da su razgovori o pravosuđu bili dugi i teški i trajali više meseci, ali i dodao da smatra da je zadržano ono što je za srpsku stranu važno, a to je da većinu zaposlenih u pravosuđu na severu Kosova čine Srbi, bez obzira što će sud imati dve zgrade, i što će taj sud u svojoj jurisdikciji imati sedam opština.

"Značajan napredak je danas postignut o pravosuđu, dosta stvari je usaglašeno uz veoma korektno vođenje razgovora od strane Evropske unije i visoke predstavnice Ketrin Ešton", rekao je Dačić.

On je rekao da bi nastavak razgovora mogao da bude već krajem aprila kada se očekuje formiranje nove vlade i da se tad postigne konačni dogovor o pravosuđu.

Dačić je rekao da, iako visoka predstavnica EU Ketrin Ešton u današnjem dijalogu nije pokrenula pitanje stava Srbije oko ukrajinske krize, da su on i potpredsednik vlade Aleksandar Vučić sami pokrenuli to pitanje i da Srbija kad govori o ovim pitanjima pre svega ima u vidu svoje principjelne stavove.

Jedan je taj da Srbija želi da nastavi put ka EU, a da je s druge strane pitanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta veoma važno, "upravo zato što je na primeru Srbije došlo do narušavanja našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta", rekao je Dačić.

A Srbija želi da sačuva, i da ima dobre, prijateljske odnose sa Ruskom federacijom, dodao je Dačić. "I u tom smislu će naša spoljna politika i naši stavovi biti usaglašeni sa tim temeljnim opredeljenjima i načelima", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da Srbija, iako nije imala obavezu da svoje stavove usaglasi sa stavovima Evropske unije, u prošlog godini od 32 slučaja, u 29 slučajeva usaglasila svoje stavove sa EU.

Eštonova je zadovoljna

Ešton je sinoć, nakon završetka dijaloga, izrazila zadovoljstvo što su dve strane skoro završile razgovore o pravosuđu i naglasila da će dogovor biti finaliziran na sledećem sastanku.

"Nastavili smo rad na pitanjima koja se tiču primene Briselskog sporazuma. U tom kontekstu izražavam zadovoljstvo zbog toga što su dve strane skoro završile razgovore o pravosuđu. Imajući u vidu neophodna usaglašavanja, dogovor će biti finaliziran na sledećem sastanku", navodi se u saopštenju.

Ešton je napomenula da su dve strane razgovarale i o narednim koracima u okviru dijaloga i dogovorile da se uskoro ponovo sastanu.

Tači: Praktično postignut dogovor o pravosuđu

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je sinoć nakon sastanka sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem u Briselu, da je postignut suštinski napredak i praktično sklopljen dogovor o pravosuđu i pitanju suda na severu Kosova.

Tači je rekao da je ostalo samo neko manje tehničko pitanje koje će usaglasiti stručnjaci, i da sporazum treba da bude ozvaničen na sledećoj rundi dijaloga.

Ovo je prva runda dijaloga posle parlamentarnih izbora u Srbiji, a Dojče vele piše da u diplomatskim izvorima u Briselu navode da bi, bez obzira na privremeni zastoj zbog izbornih procesa u Srbiji i na Kosovu i eventualne promene pregovarača, ova faza dijaloga trebalo da do novembra, kada ističe mandat šefici diplomatije EU, dovede bar do potpune implementacije Briselskog dogovora kao prvog u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prišštine.

EU očekuje da uslede i drugi sporazumi o preostalim otvorenim pitanjima, navodi nemački radio.

Uoči 23. sastanka dveju delegacija pod okriljem EU, portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič je izjavila da će biti reči o svim otvorenim pitanjima u procesu primene Briselskog sporazuma, i da je pravosuđe visoko na dnevnom redu.

"Jasno je da je postignut napredak u implementaciji, ali se rad mora nastaviti i ovi napori su još u toku"
rekla je ona, napominjući da je to u interesu obe strane, kao i u interesu njihovog približavanja EU.

Kako je dodala, današnja runda je konkretan dokaz da se dijalog Beograda i Prištine nastavlja i posle izbora u Srbiji.

Tači je uoči bilateralnog susreta sa Eštonovom rekao da očekuje da bude ozvaničen dogovor o pravosuđu.

"Danas smo ovde da finalizujemo dogovor o pravosuđu koji je načelno već postignut"
rekao je Tači ranije danas novinarima u Briselu uoči bilateralnog susreta sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

Blic

Pogledajte još