Biljke koje će pročistiti vazduh vašeg doma

0

Svako ima barem jednu saksijsku biljku negde u domu, ali verovatno niste znali da neke vrste mogu da pročiste vazduh bolje od bilo kog filtera. Pogledajte koje su to biljke.

Bambus palma
Ne samo što lepo izgleda, ova biljka će pročistiti sve hemikalije iz vazduha. Može da stoji na tamnim mestima, a uklanja karbon monoksid, benzen, formaldehid, ksilen i hloroform, što ga čini savršenim izborom za dnevnu, spavaću sobu ili kupatilo.

Engleski bršljan
Iako je u bašti korov, možete da je posadite u saksiju i držite kao ukrasnu biljku koja može da stoji na mračnim mestima. Čisti vazduh od benzina, karbon monoksida, formaldehida, trihloroetilena i apsorbuje čestice fekalne materije zbog čega je odlična za kupatilo.

Fikus

Ili gumeni fikus je zimzelena biljka koja voli jarku svetlost i dosta đubriva i vode. Čisti vazduh od formaldehida, karbon monoksida i trihlorietilena, Možete ga držati kod mašine za veš ili u dnevnoj sobi, jer je moguće i da nameštaj odaje formaldehid.

Hrizantema
Iako cvetaju samo 6 nedelja, za to vreme odrade sjajan posao. Stavite je na indirektnu sunčevu svetlost i redovno zalivajte, a ona će čistiti vazduh od amonijaka, formaldehida, benzena i ksilena.

Aloe Vera
Najpoznatija je kao sredstvo za opekotine, posekotine, ujede i iritacije kože, a može da posluži i kao sjajan filter vazduha. Ova biljka voli sunce, tako da će osunčani prozor biti savršen za nju, a čisti vazduh od benzena i formaldehida.

Koliko god se mi trudili da nam dom bude savršeno bezbedan, ipak smo svakodnevno izloženi hemikalijama. Ove biljke su tu da nam pročiste vazduh u domu. Imate li vi neku od ovih u kuči?

Foto: yayimages.com/imarin
T.D.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.