Kažnjavaće emitere zbog Kristijana Golubovića?

Foto: YouTube prt sc

A da li su televizije prekršila Zakon o radio-difuziji i Kodeks ponašanja emitera, time što su ugostile Kristijana Golubovića, odnosno da li će biti kažnjene, Savet RRA odlučiće tek nakon razgovora sa predstavnicima emitera, naredne nedelje.

Već na prvi pogled, međutim, jasno je da je pozivanjem u goste osobe koja je više puta osuđivana za pljačke, a trenutno čeka pravosnažnost presude na 14 godina zatvora zbog dilovanja droge, prekršen i zakon i kodeks, ali i moralni principi koji ne dozvoljavaju promovisanje ovakvog životnog stila. Javnost zato opravdano očekuje i da emiteri zbog toga budu kažnjeni.

Savet RRA juče je, po hitnom postupku, održao sednicu čije su teme bile emisije „Amidži šou“ i “Teška reč“ Televizije “Pink”, emisija „Bulevar“ Televizije B92, emisija „Eksploziv“ Televizije “Prva” i emisija „Goli život“ na Televiziji „Hepi“ u kojima je gostovao Kristijan Golubović.

Kazne RRA Savet
- RRA može da izrekne sledeće mere:
- opomena
- javna opomena
- zabrana emitovanja programa do 30 dana
- trajna zabrana emitovanja programa

Predstavnicima svih emitera, koji su juče bili na sednici RRA, ali nisu učestvovali u radu, neformalno je poručeno da osobe poput Kristijana ne mogu da gostuju u programima, što su oni prihvatili.

- Ukoliko je emiteru već izricana neka mera, ovog puta bila bi im izrečena prva naredna u nizu mera - kaže Karadžić.

To znači da bi emiter kojem je, kao što je to slučaj sa Televizijom “Pink”, do sada već izrečena mera javnog upozorenja, bio kažnjen zabranom emitovanja programa i do 30 dana.

Dosta senzacionalizma

Savet Republičke radiodifuzne agencije, kako je juče rečeno, očekuje od svih emitera “da se u borbi za gledanost suzdrže od emitovanja sličnih sadržaja koji nemaju nikakvo programsko i uredničko opravdanje i čiji je jedini cilj senzacionalizam”.

Blic

Pogledajte još