Sarajevo: Demonstranti se sukobili sa policijom

Protesti oko 200 građana iz čitave BiH, koji su danas održani ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu, u poslepodnevnim satima su eskalirali kada su nezadovoljni građani krenuli prema zgradi Većnice.

U pokušaju da ih spreči, policija se sukobila s demonstrantima, javio je portal Klix.ba.

Građani su se nakon toga okupili ispred Većnice, prenela je Fena.

Oko stotinu demonstranata propratilo je zvižducima dolazak zvanica na svečano otvaranje Većnice. Takođe su uzvikivali “Lopovi, lopovi” i “Hoćemo da radimo“, prenosi Fena.

(old_image)

Proteste osiguravaju jake policijske snage i za sada protiču mirno.

Pre više od mesec dana u Sarajevu se okupio veći broj demonstranata, njih nekoliko stotina, kako bi ponovo zatražili ostavku federalne vlade.

Podsetimo, u februaru su zbog teškog života građana izbili neredi u BiH. Demonstranti su tada od vlasti tražili uspostavljanje socijalno pravednijeg poretka za sve kategorije društva, kao i progon onih koji su sistematski opljačkali BiH.

Ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija čestitao je danas građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine svečano otvaranje gradske Većnice u Sarajevu.

Izrazio je nadu da će Većnica uskoro zaživeti, evocirajući pritom uspomene na dan kada je ovaj spomenik kulture izgoreo u proteklom ratu.

(old_image)

- Na Dan Evrope i na Dan pobede nad fašizmom vraćamo građanima Sarajeva i BiH istinski, istorijski i arhitektonski biser – obnovljenju zgradu Većnice koja je izgrađena krajem 19. stoleća – rekao je danas u svom obraćanju na svečanosti otvaranja sarajevske Većnice predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, navodi Fena.

Visoki predstavnik Valentnin Incko rekao je na svečanosti da je većnica “simbol skladnog suživota više stilova arhitekture: ona povezuje Istok i Zapad, orijentalni i zapadnjački stil – kao simbol Sarajeva, kao simbol Bosne i Hercegovine i suživota na ovom prostoru”.

- Većnica je simbol naše snage da prevladamo prošlost i naše želje za drugačijom i lepšom budućnošću. Tu budućnost želimo graditi sa svima koji su u stanju suočiti se s prošlošću onako kako se ovo prelepo zdanje suočilo s njom. Većnica je dobila zadivljujuću formu susreta različitog – kazao je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, pozdravljajući brojne zvanice na gala prijemu u svečanoj dvorani, prenela je Fena.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još