Kod premijera Vučića i Mišković na sastanku najvećih srpskih privrednika

S Miškovićem je na sastanak došao i potpredsednik “Delta holdinga” Dejan Jeremić. Sastanku prisustvuju predstavnici oko dve stotine kompanija iz Srbije, među kojima su i Branislav Grujić, Milan Beko, Željko Mitrović, Goran Perčević, Vojin Đorđević, Dragan Tomić, Veselin Jevrosimović i drugi.

Na konferenciji za novinare uoči sastanka sa domaćim privrednicima, Vučić je rekao da prisustvo Miroslava Miškovića nije ništa čudno, jer su njegove tri kompanije među prvih 200 po plaćanju poreza u Srbiji.

"Sudovi rade svoj posao i reći će svoje o krivici, a što se tiče plaćanja poreza zaslužio je da bude u prvih 200 privrednika koji je obezbedio svoje prisustvo ovde", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da je razgovorom s predstavnicima bankarskog sektora zadovoljan, da su sa čelnicima stranih kompanija u Srbiji precizirani neki konkretni potezi za bolji investicioni ambijent, a da mu je razgovor s građevinarima bio najteži.

"Veoma mi je težak bio taj sastanak, svašta sam video i mislio sam da sve znam o srpskoj privredi i gledaćemo da koliko možemo pomognemo, ali ćemo mnogo morati da menjamo. Mi nemamo više ni keramičare, ni vodoinstalatere, o inženjerima da ne govorim... ", rekao je Vučić.

S predstavnicima bankarskog sektora ugovoreni su detalji o isplati subvencionisanih kredita koji, kako je rekao Vučić, ne treba da omoguće samo povećanje likvidnosti domaćih preduzeća, nego i finansijsku relaksaciju.

Kad je reč o dinarskim kreditima oni će, objasnio je, biti odobravani na period šest plus 12 meseci, prvih šest meseci je grejs period, a kamata će biti između pet i 5,9 odsto, što je gotovo besplatan kredit, pri čemu će država u narednom periodu isplatiti sve obaveze koje ima prema bankama.

"Mislim da ćemo imati značajnu podršku banaka", zaključio je Vučić, navodeći i da je s predstavnicima stranih kompanija razgovarano o olakšicama za ulagače i o boljem privrednom ambijentu, a kad je reč o merama za suzbijanje sive ekonomije, rekao je da je pripremljen plan u pet tačaka, te da od njegove realizacije država može da očekuje između 500 i 700 miliona evra.

Vučić je danas razgovarao s predstavnicima svih 29 banaka u Srbiji o subvencionisanim kreditima i nenaplativim potraživanjima.

Premijer se, posle sastanka sa bankarima, susreo i sa predstavnicima stranih investitora koji su izrazili zadovoljstvo zbog najavljenih ekonomskih mera Vlade Srbije.

Izvor: B92

Pogledajte još