NAJEZDA KOMARACA: U Kovinu proglašeno vanredno stanje!

Na osnovu zaključka Opštinskog štaba za vanredne situacije predsednik opštine Kovin Dušan Petrović, doneo je Odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji opštine Kovin, zbog potencijalne opasnosti od epidemije bolesti zapadnog Nila, usled najezde komaraca.

U iščekivanju da komarci budu ubijani što sa zemlje, što iz vazduha, a za to je potrebno da se stvore optimalni meteorološki uslovi (čitaj: stabilno), stanovnici Kovina muku uče sa ovim dosadnim i agresivnim insektima.

Komarcima apsolutno ide na ruku ovo varljivo vreme, čas kiša, čas toplo, a u međuvremenu su postali imuni na razne otrove.

Kada padne veče, ulice Kovina opuste, u kafićima je opao promet... Svi beže od rojeva komaraca.

"Šta radimo? Odemo u kuću i zatvorimo se! Šta drugo da radimo", kaže većina stanovnika ove vojvođanske opštine.

Nadaju se da će akcija zaprašivanja komaraca biti izvršena ovog vikenda, kako bi bar malo predahnuli.

Naloženo je Fondu za građevinsko zemljište, puteve i komunalnu potrošnju da odmah po prijemu ove naredbe preduzme potrebne radnje na uništavanju komaraca na teritoriji opštine Kovin u cilju sprečavanja potencijalne opasnosti od epidemije bolesti zapadnog Nila.
Rok je 10. jul, a akcija se može odložiti samo zbog meteoroloških uslova.

Kako se nedavno čulo i na Opštinskom veću, novoimenovani zamenik predsednika opštine Zoran Jovanović, obavio je razgovore u nadležnim službama u Pančevu, gde je rečeno da realna opasnost od bolesti od ujeda komaraca postoji i da se može raširiti kao epidemija. Otud i odluka o vanrednoj situaciji.

Izvor: Krstarica, Mondo

Pogledajte još