ZBOG PRILIVA MIGRANATA: Uvedeno vanredno stanje u Njujorku

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams proglasio je juče vanredno stanje na području ovog grada usled priliva hiljada migranata koje južne američke države šalju od proleća, i rekao da zahtevi da im grad pruži smeštaj i drugu pomoć "nisu održivi".

- Grad koji se oporavlja od tekuće globalne pandemije preplavljen je humanitarnom krizom koju su stvorile ljudske ruke - rekao je Adams.

- Na ivici smo provalije. Treba nam pomoć, i to sada.

Prema njegovim rečima, očekuje se da grad do kraja fiskalne godine potroši milion dolara na ime pomoći migrantima koji pristižu. Mnogi od njih su zavisni od državne pomoći jer federalni zakon zabranjuje njihovo zapošljavanje u SAD.

Njujorška administracija nije precizirala koji troškovi su uključeni u ovu sumu.

Adams, pripadnik Demokratske parije SAD, rekao je da su novi dolasci migranata dobrodošli, ističući sa ponosom istoriju Njujorka kao mesta preko kojeg su migranti iz Starog sveta ulazili u Ameriku.

- Njujorčani su se uvek starali za našu braću i sestre imigrante. Mi u njima vidimo sebe. Vidimo svoje pretke - rekao je, ali je dodao:

- Premda je naše saosećanje bezgranično, naši resursi to nisu.

Njujorški sistem utočišta već je pod pritiskom, a sada je to još više jer se tokom godine neočekivano povećao broj onih koji traže pomoć.

- U Njujork dnevno pristiže po pet-šest autobusa sa migrantima, a devet ih je stiglo u četvrtak - rekao je Adams.

Mnoge od ovih autobusa unajmili su i platili republikanski zvaničnici iz Teksasa i Arizone, pritiskajući na taj način administraciju predsednika SAD-a Džozefa Bajdena da promeni politiku prema migrantima koji dolaze u SAD preko granice sa Meksikom.

Pritisak se vrši tako što se autobusi sa migrantima šalje u gradove pod upravom Demokratske partije i u severnije države.

Jedan od pet kreveta za beskućnike u Njujorku sada zauzima migrant. Grad je otvorio 42 nova privremena utočišta, uglavnom po hotelima, ali Adams upozorava da bi moralo da se učini više.

On je danas zatražio državnu i federalnu finansijsku pomoć i donošenje federalnog zakona kojim bi se tražiocima azila omogućilo da ranije nego sada dobijaju radnu dozvolu.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još