Vašington: Nezapamćen požar guta šume i kuće!

0

Vatrogasci postepeno uspevaju da suzbiju najveći šumski požar u istoriji države Vašington, koji je zahvatio površinu od čak 100.000 hektara.

Požar se suzbija zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama i velikom trudu vatrogasaca.

Najavljene padavine, međutim, mogle bi da izazovu poplave nakon što je vatra ostavila pustoš na velikoj površini koja je bila pod vegetacijom, prenosi AP.

Požar u kompleksu Karlton zahvatio je preko hiljadu kvadratnih kilometara na severu države, a sada je pod kontrolom 16 odsto oblasti koja gori.

Iako se očekuju kiše, lokalne vlasti strahuju da bi od udara gromova mogli da nastanu i novi požari.

Broj kuća uništenih u požaru i dalje je 150, rekla je Džesika Pejn, portparol vatrogasne službe i dodala da u gašenju požara učestvuje više od 2.100 vatrogasaca i pomoćnog osoblja.

Nacionalna garda je ponudila podršku iz vazduha, ali je stotinak njenih pripadnika za sada angažovano samo na terenu, rekla je Karina Šagren iz vojnog odeljenja države Vašington.

Guverner Vašingtona Džej Insli informisao je o razvoju situacije na terenu predsednika Baraka Obamu koji je juče doputovao u Sijetl i započeo trodnevnu poseti zapadnoj obali.

Obama je juče upozorio da su veliki šumski požari posledica klimatskih promena.

Požari trenutno bukte u državama Oregon i Vašington koje su proglasile vanrednu situaciju, kao i u Ajdahu, Juti, Arizoni i Kaliforniji.

izvor: B92

Foto: Nadlanu Arhiva

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.