Upoznajte 5 najopasnijih materija koje mogu da promene današnicu

-Radioaktivni otpad
U pokušaju da postanu najmoćniji narod u svetu, mnoge zemlje su postavile nuklearne elektrane koje su u stanju da proizvedu velike količine radioaktivnog otpada. Radioaktivni otpad takođe nastaje iz medicinskih i industrijskih procesa, mineralnih rudnika pa čak i iz naftne industrije. Zračenja dovode do teških genetskih opasnosti koje dovode do bolesti kao što je rak. Raspad radioaktivnog otpada traje i hiljadama godina.

(old_image)

-Zagađenje vazduha urbanizmom
Zagađena vazduha u gradovima postao je izuzetno veliki problem, zbog povećanja naseljenosti i velike brzine življenja. Gradovi poput Los Anđelesa, Mumbaia, Kaira i Pekinga su neki od najzagađenijih gradova u svetu. Ovaj nečist vazduh oslobađa se uglavnom iz vozila, a za posledicu ima pojavu bolesti poput astme, bronhitisa i upale pluća. Najveći primer ovakvog tipa zagađenja zabeležen je u Londonu 1952.godine, kada je prisustvo smoga usmrtilo više od 8000 ljudi.

-Izlivanje nafte
Izlivanje nafte je jedan od najtežih oblika zagađenja na Zemlji. Svako od nas je svestan štetnih efekata do kojih može doći usled ovakvog akcidenta! Kada se nađe u morskoj vodi, ulazi u životni ciklus mnogih morskih životinja, izazivajući smrt kod većine. Pored ovakvih fatalnih posledica, nije neophodno da napominjemo koliko je hiljada godina neophodno da se ekosistem oporavi od ovakve katastrofe. Izlivanje nafte izuzetno je štetno za ribolov.

(old_image)

-Trovanje živom
Živa je opasna supstanca, koja može loše uticati kako na živote mnogih ljudi tako i na okolinu. Oslobađa se iz termoelektrana, nastaje kao sporedni proizvod iz rudnika zlata, cementara i sl. Kada dospe u atmosferu, vezuje se u zemljištu ili biva prisutna u vodi i vazduhu. Trovanje živom uzrokuje smanjenju sposobnost vida, sluha, razgovora i hoda, promene u ponašanju, depresiju, razdražljivost, nervozu, nesposobnost koncentracije, izaziva oštećenja mozga, bubrega i pluća a naročito je opasna po trudnice i decu.

Izvor: Ekokutak

Pogledajte još