Šta sve utiče na brzinu interneta u srpskim domovima: Armatura, prozori, zidovi

Operateri objašnjavaju da kvalitet signala zavisi prvenstveno od udaljenosti korisnika od bazne stanice sa koje se emituje signal, ali ne samo od toga. Ono što možda niste znali je da signal za internet može da bude lošiji ukoliko ste okruženi visokim zgradama, ukoliko živite u kući, ili stanu sa debelim zidovima, jer signal usporava i količina armature u betonu. Na to koliko će vam internet biti dobar zavisi i materijal od kog su napravljena prozorska stakla, metalne krovne konstrukcije i pokrivači i slično.

- Metalne konstrukcije mogu da spreče prodor signala u objekat, ali zato se pribegava takozvanim indor sistemima. U tim slučajevima, antena se postavi unutar objekta kako bi se obezbedila pokrivenost - objašnjavaju u “Telenoru“.

Na to koliko će vam internet biti dobar zavisi i materijal od kog su napravljena prozorska stakla, metalne krovne konstrukcije i pokrivači i slično,

Ako živite u gusto naseljenom delu grada u kome veliki broj vaših komšija koristi internet, signal je takođe slabiji, pogotovo ako dopire sa jedne bazne stanice. Tamo gde se u blizini nalazi više ovakvih stanica, signal je jači.

Internet operateri u Srbiji kažu da njihov signal pokriva skoro 100 odsto teritorije Beograda i Novog Sada na otvorenom. Taj procenat je nešto manji kad je u pitanju pokrivenost unutar objekata.

- Nešto slabija pokrivenost prisutna je u zonama u kojima smo u procesu izgradnje baznih stanica koje obezbeđuju signal mobilne mreže. To su uglavnom novoizgrađena naselja, gde čekamo dozvole za postavljanje naše opreme od nadležnih organa poput Stepe Stepanovića u Beogradu i Nove Detelinare u Novom Sadu - kažu za u VIP-u.

Nadlanu / izvor: 24sata

Pogledajte još