Kolarčev ciklus Susret sa umetnicima: Rastko Popović i Marijana Savov-Stojanović izvode sonate za violu i klavir mladih romantičara

0

U sredu 25. februara 2015. godine u Muzičkoj galeriji Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca s početkom u 18 časova nastupiće violista Rastko Popović i pijanistkinja Marijana Savov-Stojanović.

Duo je pripremio program sastavljen od dela komponovanih u žanru klasične kamerne sonate iz perioda ranog romantizma. Ova forma, koja se kasnije kroz istoriju uspostavlja kao etalon ‘kulture muziciranja’, predstavljena je u fazi salonskog muziciranja veoma mladih romantičara – Franca Šuberta, Mihaila Ivanoviča Glinke i Feliksa Mendelosna. Pored toga što predstavljaju neke od najbitnijih kompozitora ranog romantizma, u momentu kada su završili ova dela kamerne muzike oni su imali svega 27, 24 i čak 15 godina!

Marijana Savov-Stojanović i Rastko Popović započeli su saradnju 2013. godine. Duo se bavi umetničkim istraživanjem i interpretacijom repertora za violu i klavir oslanjajući se na principe istorijski informisane interpretacije. Nakon uspešnih koncerata sa Sonatama za fortepiano i violu u planu je dalje izvođenje kompozicija za ova dva instrumenta pisanih ‘između Baha i Bramsa’.

Koncert organizuje Centar za muziku Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca u okviru ciklusa Susret sa umetnikom. Ulaz je besplatan. Više informacija na sajtu.

Foto: Promo

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.