Ovako je izgledala jedna od prvih jugoslovenskih reklama iz 1926.godine

0

Današnje reklame su brze, bučne, kratke, pune zvukova i boja. Ali, nije uvek bilo tako. Ne biste verovali ali ovo je jedna od prvih reklama iz Kraljevine Jugoslavije, koja je snimljena 1926. godine u Beogradu, a reklamira zubnu pastu Kalodont.

Reklama, koja je snimana kao nemi film, traje neverovatnih sedam minuta i 42 sekunde. U središtu priče je Natalija kraljica plaže, uvek okružena muškarcima i Milica, koja je uvek sama, a ne zna zašto je to tako. Stoga odluči da potraži savet od Natalije, koja joj, naravno, otkrije da se sve krije u zubnoj pasti. Reklama je snimana u Beogradu u režiji Josipa Novaka.

Reklama je snimljena u ambijentalnim celinama predratnog Beograda, koji je u to vreme upisan u kulturnu mapu Evrope XX vijeka.

Milicu je glumila Ljubica – Buba Veljković (umetnički Anita Mir) a Nataliju Nevenka Urbanova, poznata glumica beogradskog pozorišta. Reklama je nastala u produkciji Pobeda filma, a prikazivala se u tadašnjim bioskopima. Neverovatno je da i danas kao i pre 89 godina ideja reklamiranja kozmetičkih proizvoda nije se previše promenila.

Index.hr
Pogledajte:

Foto: Printscreen

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.