BRADATE ŽENE: Šta da rade dame s imidžom lamberseksualca

0

Hirzutizam je stanje pojačane maljavost muškog tipa, kod žena. Karakteriše se pojavom debelih, pigmentisanih dlaka na mestima na kojima se kod žena one inače ne javljaju, kao što su brkovi, brada, lice, areole dojke, grudni koš, srednja linija stomaka, zadnjica, gornja trećina unutrašnje strane bedara, a evo kako da se borite protiv njega.

Do pojačanog rasta dlaka često dolazi kod endokrinih oboljenja. U osnovi ovih poremećaja, a najčešće su to oni u okviru sindroma policističnih jajnika, nalazi se hiperandrogenizam, i on se kod većine obolelih može dokazati biohemijskim analizama krvi i/ili urina.

Često je u pitanju nasledna sklonost, kada osoba navodi da i članovi porodice imaju sličan problem. Izvesno pogoršanje u ovim slučajevima evidentno je posle 40. godine a posebno posle menopauze, kada se i kod žena koje nisu imale pojačanu maljavost ona javlja.

U nastanku hirzutizma pored rasnih, kulturnih i socijalnih uticaja, i psihološki faktori imaju značajnu ulogu. Pojedini autori smatraju da, za hirzutizam, stres može istovremeno predstavljati i uzrok i posledicu.

Kako nastaje kao posledica hormonskog disbalansa može biti praćen i drugim znacima kao što su:

    – dubok glas,

    – gubitak kose (ćelavost),

    – pojava akni,

    – smanjena veličina dojki,

    – povećanje klitorisa,

    – porast mišićne mase.

Lečenje hirzutizma obuhvata lekove, opšte mere (redukcija telesne težine) i lokalne mere (depilacija).

Dlake se mogu odstranjivati depilacijom (odstranjenje dlaka sa površine kože) i epilacijom (odstarnjivanje dlaka sa korenom). Istovremeno može se sprovoditi i medikamentna terapija radi smanjenja nivoa muških polnih hormona u krvi.

Neophodno je da se kod svakog pacijenta sa pojačanom maljavošću razmotri postojanje hormonskog disbalansa i da se u saradnji sa ginekologom i endokrinologom utvrdi neophodnost hormonske terapije. Samo uklanjanje dlake, uz hormonsku terapiju ako je neophodna, može se postići najefikasnije laserskom fotoepilacijom koja ima daleko najbolje rezultate u poređenju sa depilacijom voskom, brijanjem, korišćenjem pincete ili uklanjanjem dlake elektrokauterom.

Neophodan uslov za lasersku fotoepilaciju je da osoba ima crnu dlaku i svetlu kožu kao i da se pridržava uputstava koje će dati dermatolog pre započinjanja terapije.

Bez obzira na etiologiju, hirzutizam može izazvati psihičku traumu i emocionalnu patnju pre svega zbog osećaja gubitka ženstvenosti što samo po sebi predstavlja dovoljan razlog da se obratite lekaru.

Foto: dijetaizdravlje.com / yayimages

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.