ZVEZDA U OSAMDESETOJ: Ovo je priča o najpoznatijoj baki jugoslovenskog filma

I sve to ne bi bilo toliko čudno da prvi put nije stala pred kamere, bilo je to 1969. u Mihićevim “Vranama”, u 76. godini života. Uprkos pojavljivanju u značajnim filmovima jugoslovenske kinematografije, baka Jovanka je popularnost stekla ulogama u TV serijama. Posebno kao gospođa Topisirović u Grlom u jagode Điđe Karanovića.

(old_image)

Život Jovanke Kotlajić bio je veoma uzbudljiv, gotovo sa filmskim zapletima. U mladosti je živela u Istanbulu, zapravo Carigradu kako je ona govorila.

- Nekada sam bila učiteljica ručnog rada. Bila sam u Carigradu kad sam bila dete. Turci su hteli da me ukradu. Znate, mi smo živeli u Peći i tek smo 1907. došli u Beograd. Nisam se nikada udavala. Sad tek vidim da sam trebala. Sama moram da nosim uhalj uz ove polutrule stepenice. Jednom ću pasti - ispričala je baka Jovanka za TV reviju sredinom sedamdesetih.

Živela je u Ulici Proleterskih brigada, današnjoj Krunskoj, sa četiri mačke, zbog kojih je imala manji sukob sa Čkaljom. Priča je veoma zanimljiva. Za vreme snimanja, Čkalja se našalio na bakin račun rekavši joj da je dobio buve od njenih mačaka. Usledila je neočekivana oluja. Baka Jovanka se toliko naljutila da je Čkalja, kao pravi džentlmen, javno izjavio kako se šalio i da su njene mačke veoma čiste i negovane, te da nemaju buve.

Pogledajte još