Kijev: Žestoki sukobi se nastavljaju, desetine mrtvih

0

U Kijevu je jutros došlo do novih žestokih sukoba iako je proglašeno primirje. Mediji javljaju da ima više desetina mrtvih, pojedini navode da ih je čak 35.

Rojtersov izveštač javlja da je video najmanje 15 mrtvih.

Reporter B92, koji se nalazi u Kijevu, javlja da je na ulicama glavnog grada Ukrajine potpuni haos, da se čuju detonacije i pucnji, kao i da je obližnji manastir pretvoren u improvizovanu bolnicu.

Raša tudej javlja da su demonstranti zauzeli hotel „Ukrajina“ koji se nalazi u blizni Trga nezavisnosti i u kojem žive mnogi poslanici koji nisu iz Kijeva. U hotelu je došlo do pucnjave između demonstranata i snaga bezbednosti. „Gardijan“ prenosi da je njegov reporter u hotelu video 12 mrtvih i da su mu lekari rekli da su svi stradali od rana zadobijenih iz vatrenog oružja.

Ukrajinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u današnjim sukobima policije i demonstranata poginulo sedam osoba, od kojih su dva policajca.
Ministarstvo navodi da se ovim broj žrtava u neredima u Kijevu povećan do 35.

Prema podacima Ministarstva za lekarsku pomoć obratilo se od 18. februara ukupno 505 povređenih tokom nereda u centru grada, od kojih je 292 hospitalizovano.

Gradonačelnik Kijeva danas je podneo ostavku.

Kako navode mediji, novi obračuni su počeli u zoru, a zvaničnici su saopštili da je više desetina policajaca povređeno i da su neki od njih pogođeni iz snajpera.

Zaposlenima u ukrajinskoj vladi naređeno je da se evakuišu iz zgrade, pošto su istu naredbu nešto ranije dobili poslanici i službenici parlamenta, javila je ruska novinska agencija Itar Tas.

Hitna evakuacija poslanika i zaposlenih iz parlamenta usledila je pošto su demonstanti upali u zgradu parlamenta. Nešto ranije pres služba parlamenta je saopštila da Vrhovna Rada neće raditi danas i sutra.

Ukrajinski Kanal 5 objavio je da je u današnjim sukobima ubijeno najmanje 50 ljudi.

Mediji javljaju da u Kijevu upravo razgovaraju trojica ministara spoljnih poslova članica EU – Nemačke, Francuske i Poljske, s predstavnicima vlasti i opozicije o rešavanju krize. Kako je ranije javljeno, u Kijevu se očekuje i ruski vicepremijer Dmitrij Rogozin.

Na Majdanu se trenutno nalazi oko 3.000 demonstranata i na trgu je trenutno mirno, ali su grupe demonstranata stigle do ukrajinske Rade (parlamenta), koji se evakuiše.

Demonstranti u Kijevu su potisnuli rano jutros policijske snage sa Trga nezavisnosti,

Ni činjenica da je proglašen Dan žalosti u čast 28 žrtava nasilnih demonstracija u prethodnih 48 sati, nije sprečila nove sukobe, a jutros su grupe demonstranata počele da bacaju Molotovljeve koktele na kordone policije iz kojih je uzvraćeno suzavcem.

Policija se povukla u obližnji Mijarinski park, dok su demonstranti krenuli ka zgradi parlamenta i probili se u koncertnu dvoranu Oktobarski.

„Demonstranti otvoreno koriste vatreno oružje protiv Berkuta (specijalnih jedinica“, piše u saopštenju ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako javlja novinar britanskog „Skaja“, njemu je jutros u hotelsku sobu uleteo zalutali metak.

Demonstranti bacaju Molotovljeve koktele i petarde, a navodno se čuje i vatreno oružje, dok policija koristi vodene topove, javio je britanski BBC.

Itar Tas navodi da je upotrebljen otrovni agens u Kijevu.

Raša tudej je objavio snimak na kom se vidi kako demonstranti pucaju u policiju sa prozora hotela.

Policija je odgovorila šok bombama i gumenim mecima. Prema nepotvrđenim informacijama od jutros, najmanje je jedan demonstranata ubijen.

Od jutros metro u Kijevu ne radi, oštra su ograničenju u saobraćaju u centru Kijeva, dok je potpuno blokiran u jednoj od centralnih ulica – Ulici Vladimirskaja.

Gradska uprava Kijeva je saopštila da škole i vrtići ne rade, pošto je Odeljenje za obrazovanje, nauku, omladinu i sport navelo da je „odluka doneta iz bezbednosnih razloga“, navodi Itar Tas.

Podsetimo, predsednik Ukrajine Viktor Janukovič proglasio je sinoć primirje i početak direktnih pregovora s opozicijom.

Danas je nacionalni Dan žalosti u Ukrajini povodom smrti 28 osoba stradalih tokom okršaja demonstranata i policije u Kijevu, a ministri spoljnih poslova EU vanredno se danas sastaju u Briselu, kako bi doneli odluku o tome kakve će se mere preduzeti i da li će se uvesti sankcije

Izvor: B92, Beta

/

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.