PREPORUKA ZA DANAS: Irina Kruška - serija, filmski festival, muzički festival, restoran, emisija, magazin

Domaća javnost je pamti kao voditeljku muzičkih i sportskih emisija, kao i formata zabavnog, "talk-show" karaktera, a u novinarske vode, koje su zauvek definisale njen profesinalni život, uplovila je 1994. kada je dobila prvi posao na TV stanici "Politika". Irina danas učestvuje u realizaciji novog i interesantnog projekta na javnom servisu pod nazivom "Kuhinja moga kraja", dok slobodne momente koristi ne bi li napisala novu kolumnu za domaći online časopis "Headliner". Ova rođena Beograđanka, pravi je gurman, buntovni roker u duši, i dama prefinjenog stila. Danas, sa vama, Irina deli svoje favorite u nekoliko, za nju suštinski važnih, oblasti.

Foto: Promo

SERIJA "KUHINJA"

Šarmantna i duhovito napisana serija koja se radnim danima prikazuje na TV "Prva" jedna je od retkih koju sam sa zadovoljstvom pratila. Najskuplji sitkom u istoriji ruske kinematografije prati živopisnu ekipu zaposlenih u francuskom restoranu "Klod Mone" u Moskvi, njihove živote, naravi i međusobne odnose. Karakteri likova su dobro razrađeni, glumci adekvatno odabrani i talentovani a dijalozi zabavni i lucidni. Često apsurdne situacije u "Kuhinji" a i van nje su životne, na momente komične, dramatične ali i vrlo realistične. Realizovana u poslednjih pet godina ova serija po kojoj su snimljena i dva filma idealna je za ove letnje dane, bez obzira na to da li ste zaljubljenik u kulinarske rabote ili ne.

www.prva.rs

Foto: Promo

FILMSKI FESTIVAL "SOFEST"

Četrdesetšesta filmska smotra u Sopotu, jedna od najznačajnijih u Srbiji, ove godine pod sloganom "Skupljanje (ne)razvejanog perja" obeležava 50 godina od kada su "Skupljači perja" velikog Saše Petrovića osvojili "Gran pri" u Kanu. Prateća izložba "50 godina Skupljača perja" i specijalna nagrada Oliveri Katarini koja je ove godine, istim povodom, prošetala i kanskim crvenim tepihom, kao i najavljena monografija o stvaralaštvu sjajnog reditelja koji je pre pola veka uvršten među svetske velikane nešto su na šta možemo da budemo ponosni. Ja svakako jesam. Odličan izbor filmova, isti takvi glumci i filmski radnici još jednom su pokazali da kinematografija u našoj zemlji, uprkos tome što se za nju izdvaja sramotno malo novca, nekim čudom opstaje. Dobra organizacija i veliki broj gostiju doneli su "dašak Holivuda" i kod nas.

www.ffs.rs

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

MUZIČKI FESTIVAL "BEER FEST"

Domaći muzički festivali odavno su na koncertnoj mapi sveta a meni je, kao "originalnoj Beograđanki" kako me, u šali, karakterišu prijatelji prestonički "Beer fest" najdraži. Posle besprekornog "Piknika kod filharmonije" ponovo ćemo na Ušću uživati u sjajnoj muzici. Rock’n’Roll kao način života ali i muzički pravac doživljava svoju punu afirmaciju tih nekoliko dana avgusta i ja sam beskrajno ponosna i zadovoljna što svake godine ovaj festival okupi najbolje i najznačajnije regionalne izvođače. Posebna turistička atrakcija za naše goste a nama super prilika za dobro druženje, zdravo zezanje i uživanje u muzici. Ovaj petodnevni raj za pivopije, iako sam sama pre za nešto konkretnije ne propuštam, pa će tako biti i ove godine.

www.belgradebeerfest.com

Foto: Promo

RESTORAN "MARINERO"

Meni omiljeni restoran u Zemunu. Prava "morska oaza" na reci sa odličnom kuhinjom, fenomenalnim vinima, šejkovima, kafama i poslasticama je moj lični hedonistički raj. Dve super bašte, jedna na kopnu, druga na vodi, veliki izbor koktela i najbolja riblja čorba u gradu su dovoljni da svaki slobodan trenutak provedem ovde. Pored čorbe, moj izbor su i rebra u slatko-ljutom sosu, salata sa pastrmkom, čizkejk i sladoled. Naravno, ne sve odjednom i ne nužno tim redom. Šalu na stranu, svako malo šefu kuhinje tražim neki recept ali je on ipak daleko bolji pa uglavnom ručam na "Marineru" sigurna da ću pojesti zdrav, ukusan i sveže pripremljen obrok. Uz dobro društvo i takvu klopu, dan mi lako pređe u noć, a uveče sviraju super bendovi, pa je ugođaj kompletan. I doručak im je za pohvalu. Smešten u lepom delu Zemuna, restoran "Marinero" sa divnim, originalnim ambijentom, vrhunskom uslugom, muzikom i ukusnim specijalitetima jedan je od onih u koje, sa zadovoljstvom, dovodim sve svoje goste i prijatelje. Dođe mi kao druga kuća!

www.newmarinero.rs

Foto: Promo

TV EMISIJA “KUHINJA MOGA KRAJA”

Po ovom izboru bi se reklo da rastem u Entoni Bordena ali tako se namestilo. Mada, nije da bih imala nešto protiv. Pristojna, odlično "slikana", duhovita i iskrena emisija tj. svojevrsno kulinarsko takmičenje na RTS-u koje je pokazalo da živimo u prelepoj zemlji, okruženi pametnim i vrednim ljudima. Srpska sela kakva do sada nismo mogli da vidimo, prirodne lepote i nesvakidašnji specijaliteti su gledaocima predstavili lepši deo Srbije i izuzetno sam ponosna što sam bila deo divne ekipe koja je tu emisiju realizovala. Prve dve sezone su pokazale da je publika na pravi način prihvatila jedan takav, podvlačim - pristojan i lep, program kome i jeste mesto na nacionalnom servisu pa verujem da će tako biti i ubuduće.

www.rts.rs

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

ONLINE MAGAZINE "HEADLINER"

Kao novinar pasionirano pratim i print i online izdanja na našem medijskom nebu a ovoga puta izdvajam "Headliner", magazin koji promoviše i piše o urbanoj kulturi i rock’n’rollu sa duhovitim i vrlo preciznim kolumnama koje baš rado čitam. Sve što me zanima a tiče se popularne kulture, umetnosti, zabave ili muzike ovde mogu da pronađem. Odlične recenzije, dobri, jasni i koncizni tekstovi, teme pametno odabrane i obrađene, najave svih događaja koji bi mogli da me zainteresuju, intervjui sa zanimljivim sagovornicima, dobar pregled i čist dizajn. Svaki dan obavezno "prelistam" da vidim šta ima novo u belom svetu i kod nas, a kad već hvalim kolege, a taj spisak na kome je i portal "Nadlanu.com" je još uvek ozbiljan i za postovanje, pomenuću i sajt "Novosti" kao i "Nedeljnik" čija štampana izdanja ne propuštam. Ima ih, naravno, još ali bi to nabrajanje potrajalo pa ću to da ostavim za neki naredni put.

headliner.rs

Autor: Marija Milošević

Pogledajte još