Reditelju Branku Šmitu uručena nagrada 38. Festa

BEOGRAD, 28. februara 2010. (Beta) - Hrvatskom reditelju Branku Šmitu večeras je uručena nagrada za film "Metastaze" koji je proglašen najboljim ostvarenjem na 38. Festu, u takmičarskom programu "Evropa van Evrope".

Film "Metastaze", snimljen u hrvatsko-bosansko-srpsko koprodukciji, nagradu je dobio za "znalačku režiju i snažan psihološki portret ljudi s društvenih margina", rekla je na svečanosti u Sava centru članica međunarodnog žirija, filmska kritičarka Dubravka Lakić.

Šmitu je uručena statueta "Eritrocit" autora Nikole Pešića, koju daruje dnevni list "Politika".

Reditelj je primajući nagradu rekao da ga to priznanje, u skladu sa sloganom 38. Festa, "ohrabruje".

"Ovaj film je snimljen u koprodukciji sa Srbijom i mislim da tako treba nastaviti jer su nam kinematografije premale, tržišta su nam premala - samo zajedno možemo napred", rekao je Šmit.

Film "Metastaze" prikazuje odnose četvorice prijatelja koji se nikako ne uklapaju u društvo. Kroz njihove likove reditelj problematizuje aktuelne teme hrvatskog društva - pad socijalnog standarda, život bez perspektive, nacionalizam, narkomanija.

Žiri je odluku o nagradi doneo jednoglasno. U žiriju su osim Dubravke Lakić bile i glumica i producentkinja Labina Mitevska i filmska kritičarka magazina "Varajeti" Alisa Sajmon.

Publiku u Sava centru, pre projekcije nagrađenog filma, pozdravili su i direktor Direkcije i umetnički direktor Festa, Miloš Paramentić i Miroljub Vučković, kao i predsednica žirija Labina Mitevska koja je primetila da je Fest jedan od retkih festivala na kojem su posećene čak i jutarnje filmske projekcije.

Pogledajte još