#Svetu2018 - Zoran Petrović: Kompanije su ove godine primetno optimističnije nego što je to bilo ranijih godina

Kao i ranijih godina, Color Press Grupa, koja je organizator konferencije, okupiće čelne ljude Vlade Srbije, Vlade Vojvodine, ambasadore, ekonomiste i vodeće privrednika iz Srbije i regiona.

Na otvaranju skupa govore:

Maja Gojković, predsednica Narodne Skupštine Republike Srbije

Igor Mirović, predsednik Vlade Vojvodine

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Republike Srbije

Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada

Sem Fabrici, šef delegacije EU u Srbiji

U panelu "Kuda se kreće srpska privredna lađa" učestvovaće i Zoran Petrović, predsednik UO AmCham, sa kojim smo razgovarali u susret konferenciji:

Kakva ekonomska kretanja očekujete u 2018. godini i koji su to najveći izazovi za Srbiju u toj oblasti?

- Procene relevantnih međunarodnih i domaćih institucija i eksperata govore o ekonomskom rastu u 2018.g. koji će se kretati u nivou od oko 3.5%. Ključni doprinos bi trebalo da daju industrija, građevinarstvo i usluge, uz ostvarenje poljoprivrede na nivou višegodišnjeg proseka. Vetar u leđa Srbiji će svakako biti i to što se i naredne godine očekuje dobar rast našeg ključnog spoljnotrgovinskog partnera – EU kao i relaksirana monetarna politika ECB. Sa rashodne strane, pozitivan doprinos BDP-u bi trebalo da dođe od potrošnje domaćinstava i države, kao i investicija privatnog sektora i države. Rast plata i zaposlenosti će pogurati potrošnju stanovništva, a rast privatnih investicija će biti podržan pre svega unapređenjem uslova poslovanja i prilivom stranih investicija. Očekujemo stabilan kurs i cene kao i nizak budžetski deficit. Izazovi će biti više na internoj strani. Na to ove godine i upućuje sporiji rast Srbije u odnosu na zemlje Centralne i Istočne Evrope. Vidimo ih pre svega u nereformisanom sektoru javnih preduzeća i nedovoljnim investicijama.

Kako vidite oblast investicija, posebno iz ugla predsednika UO Američke privredne komore u Srbiji?

- Sada je i pticama na grani jasno da su nedovoljne investicije javnog i privatnog sektora osnovni razlog anemičnog privrednog rasta. Razloge treba tražiti u investicionom ambijentu i u slabom upravljanju javnim i državnim preduzećima kao i nedovoljnom trošenju sredstava na javne investicije. Napredak u popravljanju investicionog ambijenta je evidentan i o tome najbolje govori bolji plasman na listama Svetske banke i Svetskog ekonomskog foruma. Nase članice veruju da glavne reforme koje bi doprinele novim investicijama treba sprovesti u oblastima smanjenja sive ekonomije, unapređenja efikasnosti pravosuđa, smanjenja korupcije, povećanja predvidivosti poreskih i neporeskih nameta, uz doslednu primenu poreskih propisa, podsticanje eUprave, ePoslovanja, eTrgovine. Pored toga tu su i smanjenje birokratije kod uvoznih i izvoznih procedura, smanjenje administrativnih opterećenja iz oblasti rada, unapređenje javnih nabavki, propisa u zdravstvu, školstvo, poboljšanje propisa iz oblasti životne sredine, efikasnije procedure za registraciju imovine, poboljšanje propisa u oblasti energetike i njihovo sprovođenje.
Prema istraživanju o poslovnoj klimi i poverenju investitora koje smo sproveli unutar AmCham članstva, koje je investiralo 14 milijardi evra, zapošljava preko 100 hiljada ljudi i ostvaruje 9,2 milijardi evra godišnjeg prihoda, kompanije su ove godine primetno optimističnije nego što je to bilo ranijih godina - kako po pitanju njihovog rasta tako i po pitanju rasta u industriji u kojoj posluju. Čak 71% kompanija očekuje rast svog poslovanja, što predstavlja povećanje od preko 10 procenata u odnosu na prethodnu godinu.

Smatrate li da dnevno-političke nesuglasice utiču na procese investicija, razvoja ekonomije na ovom području?

- Investitori ne razmišljaju na kratak rok. Politički rizik jeste važan, ali je to jedan od elemenata u matrici odlučivanja o investiranju. Ova oblast pomalo pati od “prokletstva malih razlika” i previse “vrućeg vazduha” i često je potreban “odmor od istorije” ali se i kreće u dobrom pravcu i prihvata polako evropske standarde u raznim oblastima. To je ono sto je bitno investitorima, ali i građanima koji žele da žive životom dostojnim čoveka.

Detaljan program konferencije i uputstvo za prijavu učešća nalaze se na ovom linku www.color.rs/svetu2018

Pogledajte još