Održana "Food Talk" konferencija: Hrana koja spaja i inspiriše glavna poruka skupa

Jedanaesta "Food talk" konferencija održana je po prvi put u Beogradu. Više od 70 govornika i 200 ljudi u publici uživalo je u priči o hrani i piću. Naravno, imali su prilike da uživaju i u degustaciji hrane i pića. Institucionalnu podršku događaju dao je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, Autonomne pokrajine Vojvodine, a komercijalnu podršku su dali Carlsberg Srbija i Open Balkan Wine Division.

Vesna Zlatić, pomoćnik direktora Turističke organizacije Srbije, otvorila je događaj ključnim rečima za sve koji rade u industriji hrane i pića.

- Podignut je kvalitet ponude. Danas smo u prilici da imamo vrlo sofisticirane načine pripreme hrane. Smatram da je gastronomija možda najvažnija za razvoj turizma. Istraživanja pokazuju da ljude, osim tradicionalnog gostoprimstva, privlači i gastronomija - navela je Zlatić.

- Uvek se trudimo da lokacije koje biramo za Food Talk imaju autentičnost - reči su Roberta Čobana, direktora Color Media Communications, organizatora konferencije koji je pozdravio okupljene.

"Lideri prehrambene industrije regiona sumiraju 2023. i iznose prognoze za 2024." je prvi panel u kome su učestvovali Igor Janković (Carnex), Aleksandar Stamevski (Stamevski), Miloš Milićević (Danubius), Ivan Jovanović (Bambi) sa moderatorom Borislavom Despotovićem (magazin BIZLife).

Pritisak koji imaju sa rastom cena logistike i nabavke se vidi po cenama proizvoda i interesantno je da bez obzira na rast cena određene kategorije imaju zabeležen rast potražnje. Ključna poruka je da poslednjih meseci se vidi oporavak tržišta.

"Taste of Planet - Conference Edition" je panel gde su ambasadori stranih zemalja u Srbiji govorili o svojim nacionalnim jelima i srpskim specijalitetima čije će recepte poneti kada budu odlazili iz Beograda. Učestvovali su Marija Levanti, ambasadorka Grčke, Andreas Photiou, ambasador Kipra, Hidajet Biščević, ambasador Hrvatske, Fabricio Kosimi, ekonomski ataše Ambasade Italije, Monika Suhajdova, zamenica ambasadora Slovačke, i Dejan Zagorac, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka.

Ajvar, kajmak, sarme, sataraš su samo neka od jela koja će im nedostajati. A svakako je ključno probati lokalnu hranu gde god boravili jer tako se najbolje upoznaje narod koji je pravi.

"Food Loves Beer: Zašto je pivo dobro uz obrok i šta sa čim i kada ide" je studija slučaja gde je Darko Solomun, supervizor za točeno pivo u Carlsberg Srbiji govorio o Carlsbergu sa akcentom na brend "Blanc".

- Sa ponosom možemo da kažemo da u svakom današnjem pivu ima malo Carlsberga, zato što je to čukun, čukun deda svih kvasaca i piva koja se proizvode - istakao je Solomun.

Kada idemo na roštilj, nosimo pivo. Kada se peče prase, "zalivamo" ga pivom. Svaka piva mogu da se upare sa nekom vrstom hrane. Ako želimo da pojačamo ukus hrane ili da ublažimo ukus hrane, ako je jaka, to radimo sa pivom. Ako je hrana neutralna, pivom poboljšavamo ili dodajem ukus.

Solomun je dodao da iz ponude Carlsberga, u Vojvodini se pije najviše Lav, a na jugu Tuborg pivo.

Sesija "1na1" Open Balkan Wine Vision gde je Master chief Aleksandar Ilić, Junior chef club, predstavio drugo izdanje sajma "Wine Vision by Open Balkan" koje će se održati od 16. do 19. novembra na beogradskom sajmu.

Uz brojne degustacije, prezentacije, stručne i naučne panele očekuje se još više izlagača i posetilaca nego prošle godine. Četvorodnevni sajam razdvojen je na nekoliko delova kao što su: vina Zapadnog Balkana, Vina sveta, deo sa vinskom opremom; dok je posebna pažnja posvećena gastronomiji gde će biti organizovano nadmetanje kuvara i kuhinja. Biće znači i takmičarskog i edukativnog segmenta pored izložbenog.

- Naši kuvari će se truditi da našu tradicionalnu hranu predstave na moderan način. Nećemo dozvoliti da gosti odu gladni - zaključio je Ilić.

"The Menu" i treći panel odgovorio je na pitanje šta je sledeće što može zadovoljiti osetljiva nepca i velika očekivanja publike "fine dining" restorana. Govorili su sledeći šefovi: Đorđe Klipić (Tchaikovsky, hotel Moskva), Nikola Rosić (Thyme Street Food & Cuisine koncept), Nenad Živković (Radisson Collection Hotel Old Mill), Nikola Kovačević (Bistromat), i Uroš Ivošević (Gig). Moderator ovog panela bio je Svetislav Stojanović (Cafe Bar & Restoran).

"Let's Chef Together" je četvrti panel gde su šefovi kuhinja domaćih i inostranih restorana govorili o svojim iskustvima u pripremi i popularnosti hrane. Učestvovali su Goran Kovačević (Atoll Hotel Management), Dimitrije Acevski (Karisma Hotels & Resorts), Petar Brkić (restoran Cveće zla), Filip Ćirić (restoran Homa) i Sergey i Dimitri Shenkov (restoran Patriki). Moderirao je Svetislav Stojanović (Cafe Bar & Restoran).

Peti panel je bio "Hrana kao inspiracija" gde su umetnici pričali o svojim omiljenim zalogajima i gozbama koje ne mogu da zaborave. Zlatko Crnogorac, novinar i muzički producent, Nenad Novak Stefanović, pisac, Gala Čaki, slikarka, i Vjera Mujović, glumica, su bili učesnici panela. Moderirali su Duška Jovanić (Diplomacy&Commerce magazin) i Robert Čoban (Color Press Group).

"Kafana je najvažnija naša institucija, u njoj se radujemo, venčavamo, bavimo politikom svađamo i mirimo", poruka je ovog panela.

"La Traviata" je tradicionalni poslednji panel gde vodeći regionalni vinski stručnjaci pričaju o novoj vinskoj publici i svojim omiljenim etiketama i berbama. Učestovali su Aleksandar Marinković, somelijer i vinski edukator, Tomislav Ivanović (Vinopedia), Ian Bancroft, pisac, Danijela Radeč, predsednica Nacionalnog udruženja sommeliera Crne Gore i osnivačica salona MonteVino, i Predrag Gavrilović, somelijer. Moderator je bio Igor Luković (Vino & Fino).

U Beogradu je u prošlosti svugde bilo samo pivo i rakija od lokalnih pića. Jedino vino je bilo iz uvoza. U poslednjih 15 godina ovo se potpuno promenilo. Sada skoro svaki restoran u Beogradu ima svoju vinsku kartu sa srpskim vinom.

Ove godine je fokus panela bio na iskustvu i onih koji pripremaju i oni koji isprobavaju hranu i piće. Sledeće godine će konferencija "Food Talk" nastaviti da pomera granice i biće novih i starih panela koji će još više zagolicati i maštu i nepca posetioca.

Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još