Dalaras nastupio u Sava centru

Dalaras i njegova publika u Beogradu stari su poznanici. Pun Sava centar i oduševljeni Grci razmenjivali su iskreno oduševljenje.

Još pre nego što je koncert počeo u vazduhu se osećalo kao da se publika i Dalaras od nekud već poznaju. Možda su to oni isti ljudi koji su ga slušali 1999. godine kada je pružio podršku ratnim žrtvama sa prostora bivše Jugoslavije...

Publika je i pre 20 časova počela da pristiže, iako se znalo da će koncert početi tek za 45 minuta. Donja hala Sava centra brzo se napunila, kao i balkon. Tu su uglavnom starije dame, a bilo je i mlađih...

Tri gospođe komentarišu kako je, iako je ponedeljak, Sava centar pun, i da ovakav pevač zaslužuje toliku pažnju i poštovanje. Doduše, pričale su i o govornim manama raznih televizijskih lica. Dotakle su se oduševljeno i skorašnjeg koncerta Nede Ukraden... Jedan momak prolazi sa grčkom zastavom u rukama, čuje se ponegde i grčki jezik.

Dočekan velikim aplauzom, Jorgos se zahvalio na srpskom, a zatim oduševljeno nastavio da na engleskom pozdravlja sve prisutne. Odmah se osetio taj prisan odnos sa sjajnim pevačem i izvrsnim muzičarem.

Iako je Dalaras bio zvezda večeri, ne sme se zanemariti i odličan prateći bend. Desetak muzičara na sceni, koji sviraju različite instrumente. Od starih tradicionalnih grčkih, do saksofona, klavira, harmonike, gitare... Pored grčke muzike, osećaju se uticaji i modernijeg zvuka. U nekim sporijim i tužnijim pesmama kao da ima i malo istočnjačkog, ali i srpskog...

Poznato je da su Dalaras i Goran Bregović sarađivali, pa je publika sjajno primila i tapšala uz - „Theos an ine”, “Nychta”, i druge.

Dalaras je potvrdio ono što su još davno rekli za njega – da peva na grčkom, ali njegova muzika, koja dolazi iz srca, govori univerzalnim jezikom.

To potvrđuje i činjenica da nema kutka na svetu gde nije nastupao. Održao je preko 500 koncerata i nastupao u svim najvažnijim koncertnim halama širom sveta - od pariske Olimpije do londonske Vembli arene.

Iako ne nastupa često kod nas, zbog sličnog grčko-srpskog senzibiliteta, emocija, ekspresivnosti, iskrenosti, verujemo da se Dalaras oseća u Beogradu kao kod kuće.

Tekst: Nada Veljković

Pogledajte još