BORBA ZA POTOMSTVO: Ministarstvo zdravlja donelo nove odredbe u vezi vantelesne oplodnje

OD 15. juna o trošku zdravstvenog osiguranja zamrzavaće se samo višak embriona iz postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje (BMPO) i spermatozoidi mladih muškaraca kod kojih se otkriju tumori reproduktivnog trakta.

U ovom trenutku, o trošku osiguranja, kako je "Novostima" u utorak potvrđeno u Ministarstvu zdravlja i Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja, pojedinac koji nije u postupku vantelesne oplodnje neće moći da čuva svoje reproduktivne ćelije po želji, već samo ako postoji medicinska indikacija da će, privremeno ili trajno, zbog bolesti biti neplodan. U tim slučajevima reproduktivne ćelije moći će da zamrznu muškarci i žene koji nisu u BMPO postupku. I te ćelije će kasnije moći samo oni da koriste.

- Ukoliko supružnici ili vanbračni partneri imaju višak embriona u okviru jednog postupka BMPO, moći će te embrione, bez ograničenja u broju, da zamrznu i eventualno iskoriste za sledeći postupak - objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja.

To parovima kod kojih ne uspe postupak dosta znači, pogotovo ženama jer ne moraju ponovo da idu na hormonsku stimulaciju.

U Ministarstvu zdravlja objašnjavaju da će se reproduktivne ćelije i embrioni čuvati u zdravstvenim ustanovama koje ispunjavaju kriterijume i imaju dozvolu za obavljanje BMPO.

Vantelesna oplodnja o trošku zdravstvenog osiguranja radi se trenutno u pet državnih i 11 privatnih klinika, i većina njih, kako objašnjavaju u RFZO, ima opremu za zamrzavanje reproduktivnih ćelija. U prva tri meseca ove godine iz kase zdravstvenog osiguranja finansirana je vantelesna oplodnja za 886 parova, a prošle godine za njih 3.500.

- Semene i jajne ćelije čuvaće se ne duže od pet godina, ali se iz medicinskih razloga čuvanje može produžiti za još pet godina - kažu u Ministarstvu zdravlja.

U slučaju pretnje od neplodnosti zbog bolesti, jajne ćelije i spermatozoidi mogu se čuvati neograničeno.

DONACIJE

Zakonom o biomedicinski potpomognutoj oplodnji predviđene su i banke jajnih ćelija i sperme, koje će koristiti oni koji nemaju svoje reproduktivne ćelije, ili žene bez partnera. Istim zakonom uvodi se i mogućnost poklanjanja viška embriona, na koju mnogi ne gledaju baš blagonaklono, jer iako je humano, u maloj zemlji kao što je naša to otvara različite moralne dileme. Trenutno se izrađuju podzakonska akta kojima će preciznije biti uređen rad budućih banaka reproduktivnih ćelija.

Izvor: Novosti.rs/B. Radivojević

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još