SJAJAN STIMULANS: Muzika poboljšava raspoloženje, a može da unapredi i zdravlje srca

Muzika ne aktivira samo slušni apart, ona isto tako pokreće mnogo regija u mozgu, uključujući one za kretanje, jezik, pažnju, pamćenje i emocije.

- Ne postoji stimulans koji simultano utiče na tako široka područja mozga, kao što je muzika - kaže Brajn Haris, muzički terapeut sa Univerziteta Harvard.

- Ova globalna aktivacija događa se dok slušamo muziku, sviramo instrument ili pevamo, sasvim neformalno, pod tušem ili u automobilu.

Muzika može da promeni hemiju mozga, a te promene mogu da budu korisne i za srce, pokazuju brojne studije.

Studije sugerišu da ljudi, ako slušaju muziku, mogu duže da vežbaju, da im se poboljšava funkcija krvnih sudova relaksiranjem arterija, otkucaji srca i pritisak se vraćaju u normalu mnogo brže posle opterećenja, smanjuje se anksioznost kod osoba koje su preživele infarkt srca, pomaže ljudima pri oporavku posle operacije na srcu, pa manje osećaju bol i teskobu.

Slušanje ili stvaranje muzike podstiče lučenje dopamina, hemijske materije u mozgu koja ljudima daje motivaciju, pa je tako vežbanje bez muzike svakako manje prijatno.

Procesuiranje ("obrada") zvuka započinje u ćelijama mozga koje, isto tako, kontrolišu otkucaje srca i disanje. Ova veza objašnjava zašto relaksirajuća muzika usporava otkucaje srca, disanje i pritisak, a čini se i da olakšava bol, stres i teskobu.

Naučnici sugerišu da muzika koju biraju sami pacijenti ima bolji učinak nego ona koju izabere neko drugi. Kako navode stručnjaci Američke asocijacije za muzičku terapiju, muzika izaziva reakcije zahvaljujući poznavanju melodije, predvidivosti i osećaju sigurnosti, koji su sa njom povezani.

U studiji Univerziteta Teksas, koja se bavila testiranjem srčanog stresa, naučnici su izabrali latino muziku, budući da su većina učesnika bili Latinoamerikanci i da im je muzika tog ritma bliska.

U studiji koja se bavila opuštanjem arterija, a koja je testirala klasičnu muziku i rokenrol, poboljšanja su bila izraženija kada su ljubitelji klasične muzike slušali klasiku nego kad bi slušali rok i obrnuto. Ljubitelji opere mogu da pronađu smirenje u slušanju opera, ali kod onih koji je ne vole opera može da izazove suprotan efekat.

Kod korišćenja muzike za opuštanje ili poboljšavanje vežbanja nema nedostataka, sve dok decibele držite pod kontrolom, zaključuje Health Blog Medicinske škole Univerziteta Harvard.

Izvor: Telegram.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još