IZABERITE PRAVI RITAM: Vežbanje uz muziku - put ka dobrom zdravlju

Prema najnovijim istraživanjima, muzika može da popravi raspoloženje, smanji osećaj umora, poveća izdržljivost i podigne nivo snage u telu. Važno je samo vežbati uz muziku odgovarajućeg tempa.

Muzika koja ima brz ritam i odgovara ritmu srca od 170 otkucaja u minutu, za razliku od muzike sporijeg ritma, smanjuje osećaj napora i povećava kardiovaskularne efekte.

Istraživanje je objavljeno u časopisu "Frontiers in Psychology". Autor studije Luka Ardigo, profesor sa Univerziteta u Veroni, istakao je da kada slušamo muziku bržeg ritma dok vežbamo srce nam brže lupa, a manje smo iscrpljeni u poređenju s vežbanjem bez muzike. To znači da je vežbanje bilo manje naporno, a u isto vreme korisnije.

Istraživanjem je utvrđeno da su efekti bolji pri izboru vežbi kojima se povećava izdržljivost, poput brzog hoda, trčanja, vožnje bicikla i plivanja, nego prilikom vežbi visokog intenziteta kao što je dizanja tegova i druge isprekidane vežbe visokog intenziteta.

Ti rezultati potvrđuju studije iz 2011, kada se pokazalo da sklonost vrlo brzom muzičkom tempu povećava intenzitet vežbi – u tom slučaju vožnje bicikla.

- Na neki način muzika se može smatrati legalnim lekom za stimulaciju - rekao je naučnik.

Preporučuje se da napravite listu najdražih pesama na osnovu njihovog tempa.

Na internetu postoje brojne aplikacije koje omogućavaju da se odmah utvrdi tempo svake kompozicije.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još