Beer fest - Treći dan

Biti izveštač sa Beer festa iz godine u godinu, iz večeri u veče, biva sve teže. Kako iznova opisivati atmosferu, govoriti o nepreglednoj masi koja uživa u svirci, pivu i svemu ostalom, a ne ponavljati se ? Gde naći tolike sinonime za već upotrebljene reči ? „Muke“ su, ipak, što kažu sportisti, slatke, kada je zabava, iz noći u noć, tako dobra.

Beer fest se održava na istoj lokaciji kao i u prethodne dve godine, međutim, neke promene su, ipak, primetne. Jasnije se vidi da je u pitanju muzičko-pivski festival, i da su svi ostali segmenti, ako se izuzme raznovrsnija ponuda hrane, u drugom planu. Bina je, kao što je poznato okrenuta ka hotelu „Jugoslavija“, nekima se to i ne dopada.

TAKSI TAMO I NAZAD
Kao da sam ušao u svoju sobu, kad ono - raspored stvari ispretumban“, prokomentarisao je jedan taksista koji je svratio samo prve večeri, a onda odlučio da ostatak festivala „odradi“. Upravo kada je u pitanju ova služba, svi koji planiraju da se kućama vraćaju na taj način moraju četvoro očiju (i ušiju) da otvore pre ulaska u automobil, jer ima taksista koji ’ladno kažu, za kraću destinaciju – „može, ali 800 dinara, ovih dana vozimo po skupljoj tarifi“. Bar su toliko pošteni pa to najave pre paljenja motora.

„Rokenrol motori“ su sinoć upaljeni prilično rano, uz „Rage Against the Machine Tribute Band“ i „Pankrte“. Još dok je kultni slovenački pank bend sa „kaubojski“ odevenom legendom Perom Lovšinom prašio „Bandiera Rossa“, „Osmi dan“, bilo je uočljivo da će se ponoviti nešto što je već postalo uobičajeno.

BAJAGA OČEKIVANO
Što zbog pristupa pivu i ostalim osveženjima (da da, ima na Beer festu i onih koji „troše“ vodu i dobru muziku), što zbog lakšeg nalaženja, uz većinu štandova, pogotovo kod „Lava“, „Amstela“, gužva je nesnosna, dok se „sredinom džade“ manje-više nesmetano može proći čak i u udarnom terminu koji je, dan posle „Piblje čorbe“, pripao Borinom davnašnjem učeniku i „klupskom drugu“ Bajagi i njegovim Instruktorima. Naučio je naš veliki pop autor od Bore mnogo toga dobrog, ali je, očigledno, pokupio i to da ne menja baš rado listu i redosled pesama na koncertima. Bajaga je sinoć u Beogradu nastupio peti put u poslednjih osam meseci – ko je prethodne svirke propustio potpuno se prepustio uživanju, oni drugi su malo i zevnuli, tek, atmosfera je u tih sat i po, pogotovo u finišu uz „Moje drugove“ bila na očekivanom nivou.

NIRVANA NA TRAVI
Uvek prijatni rege ritmovi „Del Arno Benda“ neke su još više razigrali, a neke bacili i u nirvanu na travi / betonu / zemlji. Alkohol, nažalost, na mnoge i agresivno utiče pa je, u jednom trenutku, frontmen Jovan Matić sa bine molio da se prestane sa tučom.
Bijelo dugme Tribute Band“, zbog svega toga, nije imao nimalo lak zadatak – da nešto nije štimalo, odliv publike u satima koji su se uveliko računali kao jutarnji bio bi neminovan. Novosađani, međutim, izvanredno praše, uz „prvoligaške“ hitove nude i iznenađenja („Noćas je k’o lubenica pun mesec iznad Bosne“). Mnogima pade na pamet da su zvučali bolje nego „original“ pre pet godina na Hipodromu.

Atmosfera je oko pola tri bila kao da je deset uveče, ljudi su u većoj meri krenuli da se razilaze tek kad su kopije „dugmića“ sišle sa bine.

Sa velikom sigurnošću može da se pretpostavi šta će se dešavati večeras. Čim je objavljen raspored bendova, u oči je upala subotnja „ludnica“ – „Sunshine“, pa „YU grupa“, pa neizbežni „Orthodox Celts“, pa Luis. Ko preživi – pričaće i pisaće.

Tekst: Milan Ćunković

Pogledajte još