Brzo mršavljenje - samo na reklami

Gojaznost, koju je Svetska zdravstvena organizacija okarakterisala kao epidemiju 21. veka, prvenstveno je zdravstveni problem, koji se, tvrde stručnjaci, ne može rešiti "preko noći", iako se na rafovima apoteka, u hipermarketima, putem televizijske prodaje i oglasa u novinama danas mogu nabaviti različiti preparati koji "ekspresno tope" suvišne kilograme.

"Gojaznost je bolest i ona se ne može izlečiti na brzinu, pomoću tableta, već promenom načina života", rekla je Zorica Jovanovski iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut".

"Samo se u reklamama može jesti u neograničenim količinama bilo koje vreme i mršaviti", izričita je Zorica Jovanovski.

Jovanovski je upozorila da uzimanje različitih preparata za smanjenje kilaže, bez konsultacije sa lekarom, može ozbiljno ugroziti zdravlje.

"Tržište je preplavljeno sredstvima koja obećavaju 'ekspresno' mršavljenje. Oni mogu biti zdravstveno ispravni, što ne znači da su i delotvorni", prenosi "Press".

Pojedini preparati za mršavljenje, rekla je, sadrže psihoaktivne supstance kao što je amfetamin, koji mogu dovesti do konfuzije, amnezije i oštećenja mozga, a deluju tako što ubrzavaju metabolizam.

Takvi preparati se ne mogu kupiti u apotekama, ali, kako je dodala, postoje mesta gde se mogu nabaviti.
Jovanovski je objasnila da je većina preparata za smanjenje kilaže na bazi laksativa i diuretika, koji ubrzavaju izlučivanje tečnosti i probavu, pa dovode do gubitka kilograma, ali efekti su "kratkog daha".

"U ponudi su i razni sagorevači masti, ali je dokazano da oni uopšte ne deluju, ali imaju dobru reklamu", dodala je Jovanovski.

 

Pogledajte još