Noć Reklamoždera

Noć reklamoždera se raširila na više od 50 zemalja sveta, a Srbija se već može smatrati državom sa ozbiljnom tradicijom u tom segmentu jer je ovo 11 manifestacija, ovog puta održana u Areni. Ovogodišnja noć nazvana je „SBB Video zona Noć reklamoždera“, posetioci su upoznati sa dobitnicima raznih priznanja. Najviše pažnje je privuklo glasanje na portalu „nadlanu“ za najbolju srpsku reklamu ove godine:

- Naj reklama za 2010. je „Perfex – Pače ide u grad“ („Media Plus“).


- Drugo mesto „Beogradska filharmonija – jesmo se razumeli“


- Treće za „Jelen pivo – Sujeverje“

Izbor je bio prilično obiman i šarenolik, posetoci portala „nadlanu“ su sve do subote uveče mogli da glasaju za 30 reklama. Posetite www.Nadlanu.com, najbolji vodič kroz Beograd – kratko je poručio Uroš Ignjačević, generalni direktor „Trident Media grupe“ u okviru koje portal posluje.


Podsetili smo se prethodnih pobeda spotova „To kume“ (2005), „Da ne čuje zlo“ (2006), „Pije lekove“ i „U vezi sa vama“ (2008. plus reklama decenije u prošlogodišnjem izboru).

Sve je, inače, počelo uz legendarnog junaka iz „Ko to tamo peva“ Miću Krstića, njegovu harmoniku, i, naravno, „Za Beograd“. Ništa čudno – čekamo za koji dan 2011. godinu koja će, zbog simbola brojki, na više načina biti dočekana i obeležena kao „beogradska“ pa je i tema ovogodišnjih „Reklamoždera“ u našoj prestonici bila „Moj grad“.

Naj građanin
Prva nagrada je sasvim sledila tu priču – dodeljeno je priznanje „Naj građanin“, i to pripadniku MUP-a Saši Čordiću koji je, kako je rečeno, čuvao Beograd (i izgovorio onu legendarnu „Moj Beograd si doš’o da lomiš“, prim. autora) tokom „Parade ponosa“. Nagradu mu je uručio selektor naše teniske reprezentacije, osvajača Dejvis kupa, Bogdan Obradović.

Bilo je u Areni veselo, bilo je razdragano, ali na trenutak i setno. Podsetili smo se nekih legendarnih reklama koje je radio prerano preminuli mag marketinga u Srbiji Dragan Sakan. Sladoledi Pekabela, Radenska... Beše baš nostalgično za neke koji su odrastali, recimo, osamdesetih...


Nagrada „Brand Serbia“
za najlepše predstavljanje naše zemlje u svetu do sada je dodeljivana isključivo sportistima – teniseru Novaku Đokoviću i plivačkom tandemu Milorad Čavić – Nađa Higl. Priznanje je sada uručeno umetniku koji je još od ranog dečaštva ponos naše kulture, Stefanu Milenkoviću. Pravi šlagvort za, sasvim sigurno, nezaboravne večeri koje slede uz zvuke njegove violine i gitare Vlatka Stefanovskog u Sava centru.

-Neću se zaustaviti, ovo mi je podsticaj da idem dalje a sad idem da gledam reklame – kratko se obratio publici vunderkind sa početka osamdesetih.

Aplauz je izmamio i Žan Mari Bursiko, jedan od osnivača Noći reklamoždera. Francuz je ovoga puta bio sprečen da dođe u Beograd ali je simpatije prisutnih osvojio obećanjem da će žiteljima Kraljeva besplatno organizovati ovakvu manifestaciju u njihovom gradu.

Drugačiju reakciju publike izazvalo je pojavljivanje na bini Dragana Šutanovca. Ministar odbrane je primio nagradu u ime specijalne brigade „Sokolovi“ koja je snimila kampanju za profesionalnu Vojsku Srbije. Prethodno je dobro zagrmelo u Areni – na bini su se pojavili „specijalci“, začuli su se rafalni pucnji... Nije sve ipak bilo tako kako je na prvi pogled izgledalo – ulogu specijalaca su obavile, isprva vešto zakamuflirane, zgodne plavuše.

“Ovi koji negoduju spremni su za vojsku i mogu da se prijave već na proleće”, imao je ministar spremnu “repliku” na zvižduke kojima je “pozdravljen”.

U pauzi između setova reklama, publici su se predstavili i DJ-evi, zvezde klabinga pristigle direktno iz Pariza. Mnogi su, očekivano, to ipak samo osluškivali iz hola Arene koji je bio potpuno prilagođen višečasovnoj manifestaciji pa, za razliku od Sava centra, nije moralo da se izlazi van hale da bi se nešto pojelo, popilo... Postoji, doduše, i nešto što stoji na drugoj strani vage – hladna je bila noć ne samo oko Arene već i u njoj, stolice u parteru nikako nisu bile optimalne za dugo sedenje... Ne treba, međutim, biti preoštar – „Reklamožderi“ su ove godine tek kročili u Arenu, ispunili su i ovoga puta očekivanja posetilaca u Beogradu (pogotovo se to odnosi na vrlo efektan prvi blok), a jedna dama je otišla kući posebno zadovoljna jer je od Turističke organizacije Beograda, kao slavljenica, za rođendan dobila novogodišnji poklon – boravak za dvoje u hotelu „Edith Piaf“ u Skadarliji.

Milan Ćunković

Pogledajte još