Intervju sa Erom ex-Vampirom!

Bogatu koncertnu ponudu ovih dana u Beogradu učinio je još raznovrsnijom sjajan nastup sastava „Bestbeat“ na Kolarcu. Pevač ovog benda je Aleksandar Eraković Era - najpoznatija „domaća buba“ koja je nekada bila „vampir" i miljenik tinejdžerki! Odavno bez naočara za sunce, sa frizurom potpuno prilagođenom Beatles fazonu – stari „Era vampir“ imidž je odavno prošlost.

- „Bestbeat“ je nastao pre pet godina. Poželeo sam sa nekim da sviram Bitlse još ’98...

... znači, maltene odmah pošto je objavljen poslednji, onaj atipičan album Vampira „Monkey Food“?

- Tako je. Sedam godina sam pokušavao da stvorim ekipu. Bila je tu gomila muzičara – znanih, neznanih, starih, mladih... Nikako nisam mogao da napravim nešto dok nisam upoznao Damjana i Marka koji su pokušavali to isto. Bend, dakle, činimo Marko Ćalić kao Pol Makartni, Damjan Dašić kao Ringo Star, Radovan Spasojević kao Džordž Harison i ja kao Džon Lenon.

Trideset godina je kako je ubijen Lenon – šta za tebe on predstavlja?
- Prva ploča koju sam kao klinac puštao su Bitlsi. Uopšte ne znam odakle mi ona – da li od roditelja ili je neko doneo... Kao mali sam pokušavao da shvatim šta se tu dešava, da li su oni živi – recimo, kad sam video onaj omot za „Sgt Pepper’s...“, ono cveće, ja sam mislio da su umrli. U međuvremenu sam slušao i new wave, i pank, i novi romantizam ali sam se uvek vraćao Bitlsima i vremenom shvatio da je Lenon jedan vrlo „unique“ lik. Takav se nije pojavio kasnije, niti se takav bend pojavio kasnije. Toliko uspešnih pesama, toliko različitih pravaca... Zanimljivo je da su čuvene naočare ple Lenona nosili svi živi – Gandi, Tito, mnogi drugi, ali ih svi zovu „lenonke“.

Bitlsi su bili očigledna inspiracija Vampirima?

- Svakako. Uz to, na trećem albumu „Be-be“ obradili smo i uredno potpisali njihovu „ I Saw Her Standing There“.

(old_image)

Vampiri su vrlo brzo postigli ogromnu popularnost. Poslednji je bend koji je zaludeo celu bivšu Jugoslaviju... 
- Čini mi se kao da je to bilo u nekom drugom životu, kao u snu... Sećam se u fragmentima nekih lepih stvari. Da je SFRJ potrajala, verovatno bi se i karijera Vampira odvijala drugačije, lepše. Što se tiče eventualnog obeležavanja jubileja – ne bi bilo standardno okupljanje ali može da se desi da to uradimo na neki način. Ne bih ništa obećavao, i ova dva aktuelna benda nose dosta obaveza, međutim, sve je moguće.

Prvo se ona najuspešnija 11-očlana postava Vampira, usled rata i inflacije, kao „nerentabilna“ osula, posle se raspala i Familija u kojoj su bili Deksi i Peja... Mnogi su se poslednjih godina nadali povratku originalne postave Vampira na scenu?

- Razmišljalo se o tome stalno, nego je bio neki sumanut period. Deset godina na televiziji nismo imali emisiju gde se predstavljaju bendovi, top listu, sve dok se na RTS-u nije pojavila „Jelen Top 10“. Pljuvali smo Slobu, a u njegovo vreme smo imali Treći kanal koji je, praktično, bio muzička televizija, na svim ostalim programima imao si gomilu top lista... Bilo je svirki, bilo je svega. Sad je konačno sve opet krenulo da se odvija u boljem pravcu, zato smo aktivirali i autorski rad kao „Breeze“.

Interesantno – drugi bend, a postava skoro ista.

- Da, samo što je tu još i Nikola Dunđerović koji je takođe jedno vreme bio u „Bestbeat“-u.

Žika Todorović i Srđan Đurić su ovih dana, kao đavo i anđeo, opet aktuelni, promovišu SBB video zonu. Ponovo se čuju Vampiri, duh prvih „Anđela“ kao da je opet tu..
.
- Tražili su dozvolu od mene da upotrebe pesmu, rekao sam – ok. Meni je malo bez veze što su dirali taj prvi deo, odnosno što su snimali drugi i treći. Moglo je nešto drugo da se smisli, neke stvari ne treba dirati ali, dobro, to je moje mišljenje.

Kad se uporedo radi na dva fronta, ne oskudeva se sa planovima za Novu godinu.
- Nadam se da ćemo kao „Breeze“ nastupati od leta – dok izbacimo još dva, tri singla, da nas ljudi bolje upoznaju. Što se „Bestbeat“-a tiče, želimo da sviramo širom sveta. Išli smo već u inostranstvo, ima još poziva...

Tvoj pogled na aktuelnu muzičku scenu u Srbiji?

- Mislim da se nešto popravlja. Nije da ima više bendova nego što ih je ranije bilo već ima više mogućnosti da se oni oglase, da mi čujemo da oni postoje. Ako ja kao kolega muzičar ne znam za neku grupu, kako će da zna čovek koji samo gleda televiziju ili sluša radio?!

Tekst: Milan Ćunković
Foto: Saša Džambić

Pogledajte još