Živorad Nedeljković dobitnik Disove nagrade

0

BEOGRAD, 9. marta 2011. (Beta) – Disova nagrada za 2011. godinu koja se dodeljuje pesniku za široki i izraziti pesnički opus, u okviru manifestacije "Disovo proleće", pripala je Živoradu Nedeljkoviću.

BEOGRAD, 9. marta 2011. (Beta) – Disova nagrada za 2011. godinu koja se dodeljuje pesniku za široki i izraziti pesnički opus, u okviru manifestacije „Disovo proleće„, pripala je Živoradu Nedeljkoviću.

U obrazloženju žirija koji je odlučivao o nagradi se navodi da se doprinos Živorada Nedeljkovića srpskom pesništvu ogleda pre svega u umešnosti sa kojom ovaj pesnik oslikava svet malih stvari i tako ga spasava od potonuća u prolazno i nevažno.

„Bez patetike, preciznim, a u isti mah izrazito slikovitim govorom, Nedeljković je ispevao pohvalu onim aspektima sveta koji obično ostaju izvan velikih zahvata istorije i velikih reči kojima se ti zahtevi naknadno opravdavaju i to ga čini jednim od najznačajnijih glasova savremenog srpskog pesništva„, piše u obrazloženju.

Manifestacija „Disovo proleće“ biće otvorena u sredu u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku, a nagrada će Živoradu Nedeljkoviću biti uručena na zatvaranju manifestacije 27. maja 2011. godine kada će biti i otvorena izložba posvećena laureatu.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.