Goranu Bregoviću nagrada u Karlovima Varima

0

ugoslovenski muzičar i kompozitor Goran Bregović i američki glumac i režiser Džon Torturo dobitnici su nagrade predsednika Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, koji će trajati od 1. do 9. jula.

„Mislim da je dobro da ta nagrada nije samo za režisere i glumce već i za autore filmske muzike“, kazao je u sredu predsednik festivala Jirži Bartoška kada je saopštavao imena ovogodišnjih dobitnika festivalskih nagrada. Torturo na 46. festival u Karlovim Varima dolazi povodom svetske premijere svog filma „Negde danas uveče“ u kojem igra sa svojom suprugom Ketrin Borovic. Festivalsku nagradu Kristalni globus za izuzetan doprinos svetskoj kinematografiji dobiće britanska glumica Džudi Denč.

Na karlovarskom festivalu biće prikazano 179 igranih filmova, a nagrade u glavnoj takmičarskoj sekciji u kojoj ovog puta nema predstavnika domaće, češke kinematografije, dodeliće medjunarodni žiri na čelu sa madjarskim režiserom Ištvanom Sabom. Većinu filmova u Karlovim Varima, osim nekoliko starijih u retrospektivama, češka publika imaće priliku da vidi prvi put. Na programu je 21 svetska premijera, a velika pažnja posvećena je debitantima, pošto 54 filma koje će publika videti predstavljaju prva ostvarenja režisera.

PRAG, 15. juna 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.