Jubilarni Sofest od 1. do 5. jula u Sopotu

0

Jubilarni, 40. Filmski festival u Sopotu (Sofest), u čijem će takmičarskom programu ove godine biti prikazano 13 domaćih filmova, biće održan od 1. do 5. jula u sopotskom Centru za kulturu, najavili su organizatori.

Festival će 1. jula otvoriti glumica Milena Dravić, a svečanost će biti upotpunjena tradicionalnim defileom filmskih umetnika koji će predvoditi Reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije, kao i vatromet, rekla je u ponedeljak na konferenciji za novinare predsednica Odbora Sofesta Gorica Mojović.

Za festivalske nagrade, koje će ove godine biti dodeljene u 11, umesto u dosadašnjih pet kategorija, takmičiće se filmovi „Kako su me ukrali Nemci“ Miloša Radivojevića, „Tilva Roš“ Nikole Ležaića, „Ma nije on takav“ Miroslava Petkovića, „Montevideo Bog te video“ Dragana Bjelogrlića, „Šišanje“ Stevana Filipovića.

Takmičarski program 40. Sofesta obuhvata i filmove „Zajedno“ Mladena Matičevića, „Neprijatelj“ Dejana Zečevića, „The Box“ Andrijane Stojković, „Miris kiše na Balkanu“ u tri dela, u režiji Ljubiše Samardžića, „Zduhač znači avantura“ Milorada Milinkovića i „Beli, beli svet“ Olega Novkovića.

Producentima najboljeg filma biće dodeljena Velika statueta Sofesta i 800.000 dinara, a statuete Sofesta biće dodeljene za najbolju režiju (400.000 dinara), scenario, mušku i žensku ulogu (po 200.000 dinara).

BEOGRAD, 20. juna 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.