Poljska preuzima predsedavanje EU

0

Poljska će sutra postati četvrta bivša komunistička država koja će biti na čelu Evropske unije (EU), pošto 1. jula preuzima šestomesečno predsedavanje Unijom.

Pre Poljske, bivše komunističke zemlje koje su predsedavale Unijom su Slovenija u prvoj polovini 2008. godine, Češka u prvoj polovini 2009. i Mađarska u prvoj polovini ove godine, podsećaju mediji.

Premijer Donald Tusk sutra će preuzeti šestomesečno rotirajuće predsedavanje EU, a među prioritetima koje je vlada ove zemlje usvojila su „evropske integracije kao izvor rasta“, „sigurna Evropa“ i „Evropa koja ima koristi od otvorenosti“.

Poljskim predsedavanjem počinje i nova predsednička trojka koju čine još Danska i Kipar.

Poljsku, inače, ove godine u oktobru ili novembru očekuju parlamentarni izbori, ali bez obzira na izborne rezultate, sadašnja vlada će najverovatnije odraditi celo predsedavanje, makar i kao tehnička vlada.

Varšava je istakla da se zalaže za otvorenost Evrope, što uključuje nastavak proširenja na zemlje zapadnog Balkana i jačanje saradnje sa susedima.

Jedan od važnijih događaja tokom poljskog predsedavanja biće samit sa zemljama Istočnog partnerstva koji će se održati krajem septembra.

BRISEL, 30. jun 2011. (FoNet)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.