Kako su me ukrali Nemci

0

Novo filmsko ostvarenje reditelja Miloša Miše Radivojevića, imaće beogradsku premijeru 19. oktobra u Sava centru, nakon čega će se film naći na bioskopskom repertoaru.

Priča filma inspirisana je detinjstvom reditelja Miše Radivojevića, u čiji se dom za vreme okupacije uselio glavnokomandujući nemačke vojske. Radnja obuhvata period od 1943. godine, odnosno događaj u Drugom svetskom ratu, kada nemački oficir Verner preuzima brigu o sinu čija je porodica komunistički orijentisana. U tom trenutku kada je ceo svet razaran od strane Trećeg rajha, taj dečak će doživeti svoje najlepše trenutke u životu, a pružiće mu ih upravo čovek u uniformi te ideologije.

Nagrade

Film „Kako su me ukrali Nemci“ osvojio je Gran pri – Veliku zlatnu mimozu na 25. Filmskom festivalu u Herceg Novom. Radivojević je nagrađen i Zlatnom mimozom za režiju, kako je navedeno, „za virtuozno komponovanje izuzetno složenog filmskog tkiva, za imaginativnost i inovativnost, za rediteljski rad kakav se retko viđa“. Zlatna mimoza za najbolju žensku ulogu pripala je Jeleni Đokić, a za najbolju kameru Radoslavu Vladiću. Na festivalu Cinema City film je dobio nagradu žirija kritike Fipresci za nabolji film, dok je u Sopotu ovenčan nagradama za najbolji scenario i muziku.

Režija: Miloš Radivojević
Uloge: Jelena Đokić, Douglas Henshall, Svetozar Cvetković, Dara Džokić, Miodrag Krstović, Vojislav Brajović, Gordan Kičić, Nada Šargin, Boris Isaković, Maša Dakić, Nebojša Milovanović, Vlasta Velisavljević

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.