Počinje emisija "SFRJ za početnike"

0

Od ponedeljka, 26. septembra na Televiziji B92 počinje emitovanje dokumentarne serije "SFRJ za početnike". U relaksiranom tonu, s mnogo zabavnih pojedinosti, skoro 150 običnih i neobičnih ljudi, poznatih i nepoznatih, osvrće se na sitnice koje su im obeležile život u Drugoj Jugostaviji.

O tome kako je bilo kada su bili Jugosloveni pričaju: Beba Lončar, Radko Polič, Bojan Križaj, Mirko Novosel, Dejo Savićević, Saša Zalepugin, Dunja Figenvald, Dubravka Ugrešić, Marko Vidojković, Minja Subota, Božo Sušec, Ratko Radovanović, Mia Begović, Sanja Doležal, Rajko Dujmić, Neda Arnerić, Vladica Milosavljević, Srđan Karanović, Eva Ras, Josip Pejaković, Goran Paskaljević, Milojko Pantić, Anđelija Arbutina, Stanko Crnobrnja, Gordana Magaš, Laka, Bebi Dol, Srđan Gojković Gile, Milutin Petrović, Goranka Matić, Zafir Hadžimanov, Branislav Lečić, Suzana Mančić, Mima Karadžić i mnogi drugi.


Svaka epizoda sačinjena je od nekoliko priloga koji govore o pojmovima vezanim za kulturu svakodnevice u SFRJ, onako kako ih pamte nekadašnji SFRJ državljani – s nostalgojim, sarkazmom, humorom… bez „zadatog osećanja“. Emisija se bazira na privatnim sećanjima, bez zalaženja u zvaničnu istoriografiju i ideološke analize.

„SFRJ za početnike“ je pristojno zabavan, „latentno“ edukativan, retro moderan program koji osvežava pamćenje i podstiče na dijalog među generacijama.

U prve dve epizode koje se emituju u ponedeljak saznaćete zašto su Bebu Lončar napadali na ulici, kome su servirke u borosanama bile seksualna fantazija, ko se lažno predstavljao kao Sandokan, zašto su vojnici čitali ljubavne romane, za koliko plata je mogao da se kupi fića, ko je Milena “generacija” iz pesme Novih fosila

Autor emisije: Radovan Kupres

Produkcija: Visionary Thinking

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.