Kanjoš Macedonović

0

Nova postavka kultne predstave u režiji i po tekstu Vide Ognjenović. Predstavu u koprodukciju Grad teatra i beogradskog Narodnog pozorišta Vida Ognjenović, režirala je pre 22 godine.

Uloga Kanjoša, koju je prvobitno igrao Žarko Laušević, u novoj postavci igra prvak Narodnog pozorišta, mladi Igor Đorđević, dok je uloga Furlana dodijeljena Branislavu Lečiću, Dudžda igra Predrag Ejdus.

Scenografiju potpisuje Miodrag Tabački, kostimografiju Ljiljana Dragović, scenski pokret Drago Krga, a dramaturg je Božo Koprivica

Ovo nije rimejk, jer mislim da ga nije moguće uraditi i postaviti nakon 20 i više godina. Izmestila sam događaj iz 16. veka u vreme između dva svetska rata. Fokus je na odnosu jedne male, zatvorene, prilično ruralne sredine i velikog sveta i uzajamnog čitanja te dve sredine. Ta mala sredina u vazalnom odnosu perma velikoj, ali sa pretenzijama da radi u svoju korist, po cenu malih marifetluka, malih prevara, o čemu uvijek sanja mala sredina da može da nadmudri veliku – kaže Vida Ognjenović.

Kanjoš je „najvredniji i najmudriji, najduhovitiji predstavnik te sredine kao što je Kanjoš, vješt trgovac, opsenar, sa darom manipulacije nije uspio da pročita pojavu mafije i fašizma u velikoj sredini“.

Ovo je drama o stidu i ponosu, kukavičluku i licemjerju, o junacima i robovima, ali uprkos toj surovosti, ovo je drama o ljubavi, odbrani umetnosti, odbrani prijateljstva. Taj tekst je izdržao probu vremena vremena od 22 godine. Kada sam ponovo čitao ovaj tekst imao sam zvučne halucinacije, dolazili su mi glasovi Lauševića, Petra Božovića, Petra Kralja, Vesne Trivalić. I još mi je tu onaj zvuk kiše na premijeri, tako da je ta predstava dobila neki oreol izvrsnosti i neponovljivosti. Ali, ova ekipa je to shvatila kao izazov i provokaciju i napravili smo bolju predstavu od one prošle – tvrdi dramaturg Boža Koprivica.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.