Ko snima film o caru Konstantinu Velikom?

Čudesan Konstantinov životopis mogao bi uskoro da postane hit u Holivudu, piše Vladimir Đurić Đura za "Blic". Nedavno je objavljeno da će tokom sledeće godine biti sniman film “Konstantin Veliki” u kom bi glavnu ulogu trebalo da igra superzvezda Džordž Kluni.

Za "Blic" je ovu vest potvrdio Mića Jovanović, vlasnik i rektor privatnog univerziteta “Megatrend”, koji pored ostalog kaže da je reč o filmu čiji će budžet iznositi čak 100 miliona dolara.

Mića Jovanović, koji je vlasnik 9,9 odsto akcija filma, kaže:

- Tačno je da je "Megatrend" vlasnik 9,9 odsto akcija filma "Konstantin Veliki", u kojem će glavnu ulogu igrati Džordž Kluni. Na nagovor filmskog producenta, inače mog dugogodišnjeg prijatelja Džordža Montgomerija, kupio sam akcije i tako ušao u filmsku produkciju. S obzirom na to da će u filmu igrati još neka velika holivudska imena, očekujem odličnu zaradu i fantastičan prolaz kod publike To je vrlo ambiciozan projekat, pre svega zato što će iziskivati ogromne troškove, sa raskošnom scenografijom i brojnim glumcima i statistima. Činjenica da je jedan od najpoznatijih rimskih careva rođen u Naisu, današnjem Nišu, odlična je šansa za promociju Srbije i njene kulturne baštine.

Pored Megatrenda, tu je i druga strana!

Drugi projekat o životu cara Kostantina već par godina pokušava da progura u Holivudu naš poznati producent Miroslav Mitić, piše Đura za "Blic". Ime Miroslava Mitića nije nepoznato u domaćoj kinematografiji. Poznat je po uspešnim produkcijama filmova “Zona Zamfirova” i “Pljačka Trećeg rajha”.

Mitić je u pregovorima sa studijima Stivena Spilberga, a slavni reditelj je navodno dao zeleno svetlo za taj projekat. Holivudski producenti su takođe zainteresovani da film o Konstantinu režira naš najuspešniji reditelj u SAD Predrag Antonijević.

Ali, postoji i treća priča...

U samom Nišu postoji ambicija da se uradi film po romanu “Konstantinovo raskršće“, mladog niškog pisca Dejana Stojiljkovića. Krimi-priča o nacističkoj potrazi za mačem cara Konstantina, potkraj Drugog svetskog rata u Nišu, trebala bi da producira "Drina film“ iz Beograda, a film će premijerno biti predstavljen na Filmskim susretima u Nišu 2012. godine.

Stojiljković kaže da će se veliki deo filma snimati u Nišu i da će barem polovina glumačke ekipe morati da bude iz Niša, što će dati autentičnost filmu, ali i smanjiti troškove.

- Lik Svetoslava Petrovića Nišavca mora da tumači neki glumac iz Niša. Voleo bih i da vidim, recimo, Tanasija Uzunovića, ne u ulozi Nemca, već nekog autentičnog Nišlije. Od beogradskih glumaca neka uloga bi sigurno bila za Tiku Stanića, idealan lik za komunističkog vođu bio bi Vuk Kostić. Njega sam imao u glavi dok sam pisao knjigu. Idealan za ulogu Konstantina bi bio škotski glumac Kevin Mekid, koji se pojavljuje u serijalu "Rim", jer izuzetno liči na Konstantina. Ali o glumcima će se odlučivati naknadno na drugom mestu, ovo je samo neki moj izbor kao pisca - kaže Stojiljković za "Blic".

Verovali ili ne, postoji i četvrta "kombinacija"

Veliki multimedijalni projekat “Konstantin” ovih dana započeo je i slavni slovenački pozorišni reditelj Tomaž Pandur. Premijera će biti na leto 2012 godine.

A mi smo čuli i za petu inicijativu za snimanje životopisa cara Konstantina... Koji od ovih projekata će na kraju zaživeti, videćemo, činjenica je da su svi shvatili da je ova priča velika i, normalno, pokušavaju da je iskoriste.

Pogledajte još