Centralna proslava Andrićevog jubileja 10. decembra

0

Centralna proslava dvostrukog jubileja Ive Andrića – veka od objavljivanja njegovog prvog književnog rada i pola veka od kada je tom piscu dodeljena Nobelova nagrada za književnost, biće održana 10. decembra u Beogradu.

Pre svečanosti, u tri galerijska prostora na Andrićevom vencu biće otvorene izložbe koje na različite načine oslikavaju piščev život i stvaralaštvo, rečeno je agenciji Beta u Muzeju grada Beograda koji realizuje taj program.

U Galeriji „Ozon“ biće otvorena izložba „Zadržani pogledi –Andrić, svet knjige i prijatelji„, na kojoj će biti predstavljena likovna dela iz Andrićevog muzeja, odnosno radovi umetnika s kojima se pisac družio.

Galerija Muzeja Ive Andrića biće domaćin izložbe „Moj prozor u knjigu„, koju čine radovi grafičke dizajnerke Željke Mićanović Miljković, odnosno modeli knjiga inspirisani Andrićevim delima.

U Galeriji „Nova“ posetioci će biti u prilici da pogledaju postavku Ivo Andrić – pisac i/ili diplomata koja hronološki prati životvelikog književnika.

U sedištu Jugoslovenske kinoteke u Beogradu 10. decembra, na dan kada je Andriću 1961. godine u Stokholmu uručena Nobelova nagrada za književnost, biće održana svečanost koju organizuje Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Srbije.

BEOGRAD, 3. decembra 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.